AddToAny

Håndbok over Kristiansunds gravplasser

Er du nysgjerrig på Kristiansunds historie, er Odd W. Williamsens bok «Gravstedvandringer i Kristiansund» en nyttig guide.
Forfatteren, som er forskningsleder ved Stiftelsen Nordmøre museum, har lang erfaring med å ta publikum rundt på byens gravplasser. Disse erfaringene bruker han i boka du selv kan ta med på en vandring mellom gravminnene.

Hendig størrelse
Boka på 170 sider, er lita av format. Med mykt omslag og lett i vekt, ligger den godt i hånda, og får enkelt plass både i jakkelomme eller veske. Formatet gir ikke rom for store oppslagsbilder med wow-faktor, men til gjengjeld er den rikt illustrert med nåtidige og historiske foto. De fleste bildene omtaler personene som hviler under gravminnene, men flere viser også miljøet rundt, slik at man forstår hvordan gravplassene ser ut uten å ha besøkt dem selv.

Flere steder er teksten sakset fra eldre kilder. Noen kan oppleve norsk språkdrakt fra 1800-tallet som tung å lese, mens andre vil synes det gir boka autentisitet.

Boka starter med å beskrive lokale gravskikker og gravhistorie, som illustreres av eldre svart/ kvitt-bilder fra nordmørske gravferder.

Hoveddelen vies bokas hovedformål, nemlig vandringene du selv kan ta gjennom Kristiansunds sju gravplasser, med en svipptur innom de private gravplassene.

Ny og gammel historie vekkes til live
Boka har naturlig nok fokus på historiske personer av betydning for lokalmiljøet. Og med stikkord som klippfisk og opera, skjuler det seg mange interessante fortellinger bak de enkelte gravminnene.

Men boka er mer enn en oversikt over viktige menn fra gode gamle dager. Omtalene av nyere graver gjør at boka virker oppdatert og ny, ikke tilbakeskuende. Et eksempel er omtalen av Regine Hansen Stokke som døde i 2009 bare 18 år gammel. Hun ble landskjent da hun åpent fortalte om sin kreftsykdom (myelodysplastisk syndrom (MDS) og myelogen leukemi) i bloggen «Face your fear».

Små tekstbolker rammet inn i grått, får en til å stoppe opp. Et eksempel er verselinjene til den relativt ukjente dikteren Johan Herman Forbord. Smakebitene på to av hans tekster, gir liv til en glemt diktersjel. Og når disse lokkeordene har tent nysgjerrigheten, starter man å lese resten. Da skjønner man at han slettes ikke ligger begravd på Kirkelandet gravplass. Her står kun en minnestein. Forbod ble gravlagt i Stjørdal, der han hadde vært på sanatorium, og døde av lungeskade 29 år gammel.

Slik bevarer boka minnet om byens døde. Og som de to ungdommenes skjebne viser; tragedier med for tidlig død er ikke forbeholdt gamle dager. Det skjer også i dag, selv om det nå skyldes andre sykdommer.
Ikke a til å
Boka er ikke tenkt å leses i et jafs, selv om innledningen om landsdelens gravskikker godt kan leses i godstolen hjemme, eller uten blygsel på café siden omslagstegningen, som er hentet fra et skillingstrykk fra 1850-tallet, både er morsom og estetisk.

Hoveddelen av boka derimot er ment å guide deg rundt på Kristiansunds gravsteder. En reise som selvsagt også kan tas fra førstnevnte café for dem som foretrekker det.

Boka kan godt inspirere andre byer til å lage tilsvarende vandringsbøker over sine gravplasser.
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Gravplassen

Når gravplassrelatert stoff når nyhetsbildet er det ofte med sensasjonspregede saker. Ting settes på spissen for å generere oppmerksomhet og klikk.
Gravplassen 09.12.2019
Stadig flere ønsker navnet minnelund. Grethe Bjerck var aldri i tvil og var villig til å vente på å gravlegge sin avdøde mann til den navna minnelunden ved Langestrand kirke i Larvik var ferdig.
Gravplassen 09.12.2019
Gravplassundersøkelsen fra 2018 viser en avgiftspolitikk som fremmer kremasjon og gjenbruk av gamle graver i store kommuner med arealpress, mens mindre kommuner med god plass ikke dekker kremasjonsutgiftene.
Gravplassen 09.12.2019
Det er nå anslagsvis rundt 1.400 som velger å få sin aske spredt i naturen i stedet for på en gravplass. Det viser tall innhentet fra fylkesmennene av fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv.
Gravplassen 09.12.2019
Fagbladet har utviklet seg mye på sine 50 årganger.
Gravplassen 09.12.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt