AddToAny

GRAVLEGGING MED VERDIGHET OG RESPEKT?

GRAVLEGGING MED VERDIGHET OG RESPEKT?
Gravferdsloven sier at gravlegging skal skje med respekt og verdighet, og gravferdsforskriften presiserer at gravplassen skal holdes i hevd og
... forvaltes med den orden som dens egenart tilsier (gl § 1 og gl-f § 1). Men i tilfeller der jordsmonnet på gravplassen ikke har de nødvendige egenskapene, er det ikke alltid så lett å gjennomføre disse prinsippene i praksis.

Undersøkelser viser at mange av gravplassene i Norge har jord og grunnforhold som er lite egnet for gravlegging. Mange steder er det dårlige jordmasser og lite eller ingen drenering, noe som medfører at fredningstiden må utvides til både 40, 50 og 60 år. Når jorden på gravplassen ikke har de nødvendige egenskapene som gjør at nedbrytning kan finne sted, er det lite som minner om verdighet og respekt - hverken for avdøde, pårørende eller gravplassarbeiderne på stedet.

Hvert år bygges det ut mange nye gravplasser i Norge, og endel gamle blir omarbeidet. Mange av oss famler og spør: Hvilke masser skal brukes for kistegravlegging? Hva kjennetegner egentlig fungerende gravplassjord? Hvordan bør for eksempel blandingsforholdet mellom jord og grus være, og hva utgjør forskjellen på graver i enkel og dobbel dybde? Situasjonen kompliseres ytterligere ved at klimaendringene med all sannsynlighet vil forsterke de utfordringene som allerede finnes, samt at svar på konkrete spørsmål vil kunne variere for ulike deler av landet.

På noen gravplasser har man prøvd spesiallagde «gode masser» de siste 10-12 årene, men siden fredningstiden for graver er 20 år, kan vi per dags dato ikke være sikre på om «de gode massene»
fungerer som lovet. Både for nåtiden og for kommende generasjoner er det viktig at mer fakta fremskaffes. Samtidig må vi lage gode og fungerende rammer for kunnskapsutveksling på feltet.

Norsk forening for gravplasskultur er involvert i to fremtidsretta tiltak hvor målsetningen er å bidra til gode grunnforhold på gravplassene.

Standardiseringsutvalget for kister og urner (SKU) ble opprettet i 2017 og har som oppgave å vurdere om kister og urner som tilbys på det norske markedet tilfredsstiller kravene som ligger i gravferdsforskriften. Dette innebærer at de skal være nedbrytbare innen fredningstiden (gl-f § 29 og 31).

Det kanskje aller viktigste tiltaket i denne sammenhengen er Prosjekt egnet jord til kistegravlegging. Formålet med prosjektet er å på bakgrunn av vitenskapelig etterprøvbare metoder, kunne identifisere hvilke jordegenskaper som gir nedbrytning av gravinnhold innen 20 år. Søknad om finansiering av et fireårig doktorgradsstipend er nå til behandling hos Forskningsrådet for andre gang.

Det gode arbeidet på gravplassen er og blir avhengig av egenskapene til jorda det gravlegges i. Målet for fremtiden må være at all gravlegging skjer i egnet jord der den naturlige nedbrytningsprosessen skjer innen tjue år. Mange av oss får kanskje ikke oppleve at dette blir en realitet, men jeg håper og tror at man i fremtiden vil kunne se tilbake og si: Her har man gjort et godt arbeid, som sikrer at all gravlegging er verdig og respektfull - både for avdøde, pårørende og ansatte.
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Gravplassen

Meldingen var: «Styret har valgt å terminere avtalen med ditt firma, Svart på Kvitt».
Gravplassen 10.10.2022
Søppelet hoper seg opp på gravplassene i Narvik. Nå ønsker driftslederen at reglene skjerpes. (Foto: Torgeir Mathisen) Driftsleder, Torgeir Mathisen. (Foto: Privat)
Gravplassen 10.10.2022
Av gravplassloven § 21 følger det at gravplassmyndigheten fastsetter vedtektene for gravplasser. Vedtektene skal godkjennes av Statsforvalteren i Vestfold og Telemark før vedtektene kunngjøres og trer i kraft.
Gravplassen 10.10.2022
Gravplassen 10.10.2022
Hvert fjerde år arrangerer den nordiske foreningen for gravplasser og krematorier nordisk kongress. 14. - 16. september gikk arrangementet av stabelen i Tampere, Finland.
Gravplassen 10.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt