AddToAny

Giftstoffrester - et problem i økologisk mat?

Giftstoffrester - et problem i økologisk mat?
Er bagatellisering fra media og myndigheter årsaken til lav omsetning av økologisk i Norge? spør forfatter Eva Fjeldstad i dette debattinnlegget.
FØR JUL BLE DET offentliggjort at det var funnet rester av nervegiften CPF eller klorpyrifos i sitrusfrukter i svenske matbutikker. En svensk undersøkelse viste at hver femte sitrusfrukt hadde spor av dette sprøytemiddelet. Stoffet kan gi nerveskader og defekter i hjernen hos foster og småbarn, og er blant de vanligste innsektsmidlene i landbruket. Ifølge SVT viser nye studier at det er enda farligere enn tidligere antatt.
Dette ønsket også norsk presse å omtale. Men hva fokuserte de på? Klorpyrifos er funnet i økologisk lime fra Colombia, skriver norske Mattilsynet i sin årlige rapport fra 2018 som ble lagt fram i september. Den er også funnet i appelsiner fra Egypt, grapefrukt fra Israel og Tyrkia, spisedruer fra Chile og klementiner fra Spania, het det i NRKs artikkel fra 6. desember 2019. Med andre ord velger NRK å ha hovedfokus på at det er funnet CPF i økologisk lime her i Norge. I den første versjonen av artikkelen ble det ikke skrevet at CPF også er funnet i andre matvarer. Leste man artikkelen på et tidlig tidspunkt fikk man derfor inntrykk av at det kun var i økologisk lime CPF var funnet. At de hadde skrevet «feil» i den første artikkelen, blir kun stående som en liten notis nederst i den nye versjonen, som for øvrig ble korrigert etter initiativ fra Økologisk Norge.
Også Dagbladet omtaler den svenske undersøkelsen 6. desember. Hanne Marit Gran, seniorrådgiver i Mattilsynet, forteller til avisen at det også i Norge blir gjort funn av sprøytemiddelet: «Det ble påvist klorpyrifos i 24 produkter. Av
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt