AddToAny

Fra gård til gaffel

Fra gård til gaffel
EU går foran for å endre matsystemet og øke produksjonen av økologisk mat. Økouka bidrar ved å formidle økt kunnskap om en bærekraftig matproduksjon.
ØKOUKA ARRANGERES hvert år i uke 39, og 24. september i år sparkes uka i gang igjen på tiende året. Uka retter seg mot økologiske forbrukere som ønsker å lære mer om bærekraftig matproduksjon, og feirer mangfoldet innen norsk økologisk mat og landbruk gjennom formidling av råvarer, kunnskap og inspirasjon. Årets tema er Fra Gård til Gaffel, inspirert av EUs Farm to Fork-strategi, som handler om et rettferdig, sunt og miljøvennlig matsystem.
Hva vi spiser, og hvordan vi produserer maten, er avgjørende for å ta vare på egen og kommende generasjoners helse. Matsystemer kan ikke være motstandsdyktige mot kriser som koronapandemien hvis de ikke er bærekraftige. European Green Deal, eller Europas grønne giv som den har blitt oversatt til på norsk, er en vekststrategi som ble lagt fram av EU-kommisjonen i 2019, og som gjennom en moderne og konkurransedyktig økonomi skal gjøre Europa til verdens første klimanøytrale kontinent. I hjertet av EUs Green Deal finner vi Farm to Fork-strategien fra 2020, med mål om et mer bærekraftig matsystem der sunt kosthold fra en sunn planet og matsikkerhet står i sentrum.
Et matsystem består av alt som påvirker matproduksjonen og tar for seg hele verdikjeden, med alt fra produksjon, videreforedling, infrastruktur, distribusjon, handel og forbruk. Et bærekraftig matsystem skal sørge for matsikkerhet, god ernæring og helse, samtidig som det ivaretar miljøet.
VI TRENGER ET bærekraftig matssystem som sørger for at miljø, samt sosiale og økonomiske forhold tas vare på i alle ledd. Koronapandemien satte matsystemet på prøve gjennom ulike smitteverntiltak, nedstenging og restriksjoner i mange ledd. Spørsmål knyttet til matsikkerhet, selvforsyning og framtidige klimautfordringer har f�
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt