Ren Mat
07.09.2021
EU går foran for å endre matsystemet og øke produksjonen av økologisk mat. Økouka bidrar ved å formidle økt kunnskap om en bærekraftig matproduksjon.
ØKOUKA ARRANGERES hvert år i uke 39, og 24. september i år sparkes uka i gang igjen på tiende året. Uka retter seg mot økologiske forbrukere som ønsker å lære mer om bærekraftig matproduksjon, og feirer mangfoldet innen norsk økologisk mat og landbruk gjennom formidling av råvarer, kunnskap og inspirasjon. Årets tema er Fra Gård til Gaffel, inspirert av EUs Farm to Fork-strategi, som handler om et rettferdig, sunt og miljøvennlig matsystem.
Hva vi spiser, og hvordan vi produserer maten, er avgjørende for å ta vare på egen og kommende generasjoners helse. Matsystemer kan ikke være motstandsdyktige mot kriser som koronapandemien hvis de ikke er bærekraftige. European Green Deal, eller Europas grønne giv som den har blitt oversatt til på norsk, er en vekststrategi som ble lagt fram av EU-kommisjonen i 2019, og som gjennom en moderne og konkurransedyktig økonomi skal gjøre Europa til verdens første klimanøytrale kontinent. I hjertet av EUs Green Deal finner vi Farm to Fork-strategien fra 2020, med mål om et mer bærekraftig matsystem der sunt kosthold fra en sunn planet og matsikkerhet står i sentrum.
Et matsystem består av alt som påvirker matproduksjonen og tar for seg hele verdikjeden, med alt fra produksjon, videreforedling, infrastruktur, distribusjon, handel og forbruk. Et bærekraftig matsystem skal sørge for matsikkerhet, god ernæring og helse, samtidig som det ivaretar miljøet.
VI TRENGER ET bærekraftig matssystem som sørger for at miljø, samt sosiale og økonomiske forhold tas vare på i alle ledd. Koronapandemien satte matsystemet på prøve gjennom ulike smitteverntiltak, nedstenging og restriksjoner i mange ledd. Spørsmål knyttet til matsikkerhet, selvforsyning og framtidige klimautfordringer har f�
Gå til medietHva vi spiser, og hvordan vi produserer maten, er avgjørende for å ta vare på egen og kommende generasjoners helse. Matsystemer kan ikke være motstandsdyktige mot kriser som koronapandemien hvis de ikke er bærekraftige. European Green Deal, eller Europas grønne giv som den har blitt oversatt til på norsk, er en vekststrategi som ble lagt fram av EU-kommisjonen i 2019, og som gjennom en moderne og konkurransedyktig økonomi skal gjøre Europa til verdens første klimanøytrale kontinent. I hjertet av EUs Green Deal finner vi Farm to Fork-strategien fra 2020, med mål om et mer bærekraftig matsystem der sunt kosthold fra en sunn planet og matsikkerhet står i sentrum.
Et matsystem består av alt som påvirker matproduksjonen og tar for seg hele verdikjeden, med alt fra produksjon, videreforedling, infrastruktur, distribusjon, handel og forbruk. Et bærekraftig matsystem skal sørge for matsikkerhet, god ernæring og helse, samtidig som det ivaretar miljøet.
VI TRENGER ET bærekraftig matssystem som sørger for at miljø, samt sosiale og økonomiske forhold tas vare på i alle ledd. Koronapandemien satte matsystemet på prøve gjennom ulike smitteverntiltak, nedstenging og restriksjoner i mange ledd. Spørsmål knyttet til matsikkerhet, selvforsyning og framtidige klimautfordringer har f�