AddToAny

Fra FAGUS Spørsmålsbank

Fra FAGUS Spørsmålsbank
Klatreplante minnelund Spørsmål:
Vurderer mindre felt med klatreplanter på en større vegg/mur som skal være kombinert støyskjerm og vegg for innfesting av navneplaketter på navnet minnelund. Veggen vil være laget i betong, og ser for meg at det kan settes opp mindre espalier hvor plantene skal klatre. Plantene skal plantes i forkant av muren.
Jeg er på jakt etter en klatre-/slyngplante som tåler godt skygge, som krever lite vedlikehold og som ser grei ut også på vinteren.
Det er viktig at ikke planten brer seg ut ukontrollert, slik at den ikke dekker over navneplanketter.
Gravplassen ligger i sone 1. Jeg har sett litt på Clematis `Early Sensation', tror du den kunne passet? Har du noen forslag til noe som kunne passet her?

Svar:

De vanligste klatreplantene å anbefale i skygge er pipeholurt (Aristolochia durior), eføy (Hedera helix) og klatrehortensia (Hydrangea anomala petiolaris). De to sistnevnte kan imidlertid ta over og vil også kunne skade betongvegg siden de er selvklatrende med hefteskiver. Blant vintergrønne klatreplanter finnes arter av klematis slik den du foreslår og vintergrønn vivendel (Lonicera henryii, Lonicera japonica 'Halliana') som trenger oppstøtting, mens klatrebeinved (Eonymus fortunei) og Pilostegia viburnoides klatrer selv (tilbake til skader på vegg igjen, men nok ikke like aggressive:)). Det finnes ikke veldig mye erfaring med vintergrønn klematis, vintergrønn vivendel og Pilostegia i Norge, men i klimasone 1 bør hardførheten være mer enn god nok.
Besvart av FAGUS-Rådgiver Inger Hilmersen

Plantejord til beskrivelse
Spørsmål:
Når vi skal utarbeide funksjonsbeskrivelse til et prosjekt, opplever vi at det er en utfordring å beskrive god vekstjord. Prosesskoden til vegvesenet blir altfor komplisert, og er egnet for store anlegg. Vi savner en beskrivelse på vekstjord for anlegg i liten skala, og der det sikres at man får en god og næringsrik jord for stauder, busker og trær. Vi håper på å få forslag til hva som kan stå i en slik beskrivelse.

Svar:

Jord er nå en gang ganske kompliserte saker og det er derfor vanskelig å lage svært enkle og samtidig dekkende kravspesifikasjoner. Går man ikke veien om en relativt detaljert kravspesifikasjon risikerer man å ende opp med noe som knapt kan kalles jord. De fleste leverandører tar analyser av jorda de selger og kan deklarere pH, innhold av næringsstoffer, leire og organisk materiale, samt gi en kort beskrivelse av hva jorden er laget av (opphavsmateriale, behandling og mengdeforhold) og egnet til. Leverandører som ikke kan leve opp til dette ville jeg styrt unna. Så må entreprenører engasjere gartnere eller andre med erfaring med jord til ulike formål, og som vet hva disse dataene betyr og kan lage gode spesifikasjoner/ gjøre gode valg av produkter for sine oppdragsgivere. Gode kravspesifikasjoner, slik de f. eks er formulert i SVV 74.44, sørger ikke bare for at planter etablerer seg, overlever og vokser i passe tempo, de sørger også for at vann infiltrerer inn i jorda og forsyner planter med vann i lengre tid, samtidig som overflødig vann dreneres ut så det også til enhver tid er nok luft i jorda til at plantene trives. Videre er jord i hht SVV 74.44 passe tung til at den ikke blåser bort når den blir tørr i overflaten, og den har en rimelig motstand mot erosjon. Den gir heller ikke stor avrenning av humus og næringsstoffer, og skal ikke inneholde ugrasfrø som fører til oppblomstring av uønskete vekster. Enhver jord som det skal vokse planter i må fylle alle disse funksjonene, og den enkleste generelle måten å beskrive alle disse funksjonene på er å gjengi hovedelementene i SVV 74.44.
Besvart av FAGUS-Rådgiver Erik Joner

Faglig utviklingssenter for grøntanleggssektoren

Ved å abonnere på FAGUS Rådgivning får du direkte tilgang til våre fremste forskere og fagfolk på utemiljø. De hjelper deg å løse konkrete og praktiske utfordringer i ditt daglige arbeid. Rådgivningstjenesten er enkel og du kan bruke tjenesten så ofte du vil. Les mer på www.fagus.no.
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Gravplassen

Meldingen var: «Styret har valgt å terminere avtalen med ditt firma, Svart på Kvitt».
Gravplassen 10.10.2022
Søppelet hoper seg opp på gravplassene i Narvik. Nå ønsker driftslederen at reglene skjerpes. (Foto: Torgeir Mathisen) Driftsleder, Torgeir Mathisen. (Foto: Privat)
Gravplassen 10.10.2022
Av gravplassloven § 21 følger det at gravplassmyndigheten fastsetter vedtektene for gravplasser. Vedtektene skal godkjennes av Statsforvalteren i Vestfold og Telemark før vedtektene kunngjøres og trer i kraft.
Gravplassen 10.10.2022
Gravplassen 10.10.2022
Hvert fjerde år arrangerer den nordiske foreningen for gravplasser og krematorier nordisk kongress. 14. - 16. september gikk arrangementet av stabelen i Tampere, Finland.
Gravplassen 10.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt