AddToAny

Forbereder seg til mulig fylkesskilsmisse

Hva gjør NSF med sine fylkeskontor hvis tvangssammenslåtte fylker oppløses? Linda Lavik, fylkesleder i Viken, var mot å slå sammen fylkeskontorene. Hva mener hun - og tre andre fylkesledere - nå?
Skal tvangssammenslåtte fylker splittes opp igjen? Debatten går. Men hva med Norsk Sykepleierforbund (NSF)?

Da 19 fylker ble til 11, også ble NSFs 19 fylkeskontorer redusert til 11. Mange ble skuffet over NSFs vedtak. Flere hadde kjempet mot sammenslåingen. Størst var motstanden i Finnmark, Østfold og Buskerud.

Nå har regjeringen Støre sagt at fylkene som vil splittes opp, skal få lov. Regjeringen tar regningen.

Sykepleien har spurt fylkeslederne i de fire fylkene som kan bli oppløst om hva de ønsker for NSF.

De fire fylkene er: Viken, Troms og Finnmark, Vestfold og Telemark - og Innlandet.

Viken: - Veldig mye fungerer bra

- Våre tillitsvalgte i Buskerud og Østfold ville beholde den gamle fylkesmodellen. I Akershus gikk de for en samarbeidsmodell, sier Linda Lavik, fylkesleder i NSF Viken, om kampen før landsmøtevedtaket i 2019.

Hun var tidligere fylkesleder i Buskerud.

- Du var kritisk til sammenslåing da. Hva sier du nå?

- Når vi nå er sammenslått, syns jeg veldig mye fungerer bra. Hvordan de tillitsvalgte opplever overgangen, er vanskelig å si, vi har jo hatt pandemien. Vi har ikke fått gjort det vi hadde planlagt, spesielt gjelder det medlemstilbudene.

Se også hva NSF sentralt mener nederst i saken.

- Viktig med lokalkunnskap

På plussiden peker Lavik på større fagmiljø på fylkeskontorene, som gir bedre tilbud ut til medlemmene.

- Vi skulle ikke fjerne oss fra medlemmene, men jeg syns vi har fått et bedre kontor, der vi har lært av hverandre. Men området er jo stort å ha oversikt over.

Viken-kontoret har lokaler i NSF-bygget i Oslo.

- Vi har klart oss fordi vi har rådgivere og tillitsvalgte fra de gamle fylkene. Lokalkunnskap og interesse for distriktene er så viktig, og vi kan miste mye med en sentralisering.

Vil høre på tillitsvalgtes mening

Linda Lavik tror det går mot oppløsning av Viken.

- Da må vi diskuterte hva vi vil, sier hun.

- Er det i så fall logisk å gå tilbake til tre fylkeskontor i ditt område?

- Ifølge vedtektene skal NSF følge fylkesinndelingen i Norge. Sånn sett er det logisk. Mitt mål er uansett at medlemmene skal få et like godt tilbud som vi hadde før, og at vi skal bevare lokalkunnskapen.

Lavik treffer de tillitsvalgte på fylkesstyremøte 8. februar. Da vil hun finne mer ut av hva de syns.

- NSF har ikke et sterkt syn på selve fylkesinndelingen, men vi kan mene noe om inndelingen i NSF. I Viken er det politikerne som skal beslutte, og innen 1. mars kan vi vite resultatet, sier Lavik.

Pendler til Oslo

Lavik bor utenfor Kongsberg. Hun var fylkesleder i Buskerud i ni år, med arbeidssted i Drammen. Viken-kontoret er altså i Oslo.

- Jeg elsker det nye kontoret. Men det er mange som pendler, ja.

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

For tredje sommeren på rad skal varaordføreren, lektoren og sykepleieren Parabaran Rajalingam (48) jobbe som vikar på sykehjemmet. Rekruttering kan han mye om.
Sykepleien 26.05.2022
Fødeavdelingen på Kristiansund sykehus har vært stengt siden februar i 2021 på grunn av mangel på jordmødre og gynekologer. Nå er nesten alle på plass.
Sykepleien 26.05.2022
- Det ser ut som et godt resultat, men det kunne vært bedre, selvfølgelig, sier sykepleier Karianne Schnelle. Hun og kollegene ble litt skuffet da de ikke skulle streike likevel.
Sykepleien 26.05.2022
Streik ble avverget, men sykepleierne spør seg: Hva betyr 3,84 for meg? Og hva er egentlig helgetrappen som forsvant?
Sykepleien 25.05.2022
Årets lønnsoppgjør er en anerkjennelse av sykepleiere. Nå får de ikke bare applaus og ros i festtaler, men også betalt i kroner og øre.
Sykepleien 25.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt