AddToAny

Farlige dager hjemme

Farlige dager hjemme
- Det er så deilig å se dere igjen!
Klokka på skjermen har passert 19:00, mandag etter palmesøndag. Gruppa i Anonyme Alkoholikere (AA) har sitt andre møte på Zoom, en app der folk møtes via skjermen. Ni deltakerne er med i hver sin tildelte rute. Her er en sykepleier, en psykolog, en universitetsansatt. Noen driver eget firma og andre har ikke arbeidet på noen år. Før koronakrisen møttes de hver mandag i et møtelokale disponert av AA, men nå er det stopp. Det begynner å merkes.
- Uten nettmøte hadde det vært tre uker uten at vi snakket sammen. Det syntes jeg begynte å bli skummelt, sier en kvinne i en av skjermrutene.
- Jeg jobber hjemmefra og har seks-sju videosamtaler daglig med klienter. Det kan være utmattende. Noen dager kommer veggene inn mot meg. Da er det lett å falle tilbake i gamle tankemønstre, forteller en annen kvinne.
AA-grupper i hele Norge har startet opp nettmøter under krisen, og flere planlegges. Slik håper de å bevare fellesskapet og unngå sprekk. Men noe av energien forsvinner på skjerm, sier én. Hun håper snart å oppleve den sosiale omgangen og de gode klemmene.
- Min første reaksjon da all alkoholservering skulle stenges, var panikk. Så gikk det 20 sekunder før jeg husket at jeg er tørrlagt. (Latter) Jeg slapp å løpe for å stille meg i kø på polet. Sånn som jeg var før, ville det vært helt krise.

Bekymring i arbeidslivet. Vinmonopolet økte salget sitt med 50 prosent den første uka av koronatiltakene, ifølge NRK. Det var på høyde med sommer- og påskeferiene. Både tallet på solgte liter og antall kunder gikk opp.
Da Norge startet nedstengningen 12. mars, var det først noen stille dager for Akan, Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk. Så økte pågangen betraktelig, til totalt 68 henvendelser for veiledning bare i mars. De kommer fra både arbeidsgiver- og arbeidstakersiden. Forskjellen fra tidligere er at flere henvendelser kommer fra enkeltpersoner som har individuelle Akan-avtaler, fra bedriftshelsetjenester og HR-avdelinger.
- Mange er bekymret for å være alene uten kolleger rundt seg. De er usikre på hva som skjer med behandlingsopplegg og oppfølging fra leder, sier direktør i Akan, Elisabeth Ege.

Akan per nettkurs. Akan laget et videokurs om den vanskelige samtalen som de lanserte fredagen etter påske. Innen tre timer hadde 100 arbeidsgivere og HR-personer meldt seg på. Det er mye i Akan-sammenheng. Kurset holdes direkte, med mulighet for å snakke med kursleder. Selv om mange er hjemme, er fortsatt arbeidsplassen en veldig viktig arena for å forebygge, mener Ege. Hun forteller at flere HR-avdelinger under krisen er i ferd med å lage tydeligere rutiner rundt alkoholbruk, rusmidler og spilleatferd.
- Sørg for å se hverandre og ha kontakt, oppretthold den daglige dialogen. Er du arbeidsgiver til en ansatt med individuell Akan-avtale, så oppretthold rutinene. Bry deg positivt. Har du en kollega du er bekymret for, så
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra NJF-magasinet

Blomstringen av kirsebærtrærne er en stor begivenhet mange steder i verden. Trærne i Washington blomstret rekordtidlig i år, og en unormalt varm mars måned er forklaringen.
NJF-magasinet 15.04.2024
Orker du ikke trene etter jobb? Hvis du har et fysisk tungt yrke, kan du legge deg på sofaen med god samvittighet, viser ny forskning.
NJF-magasinet 15.04.2024
Regjeringen foreslår å bruke nesten 436 milliarder på jernbanen de neste 12 årene. Snaut halvparten skal brukes på å gjøre jernbanen mer driftssikker.
NJF-magasinet 15.04.2024
Systemene som styrer når og hvor togene skal kjøre, er godt over pensjonsalderen. Innføringen av et nytt signalsystem (ERTMS) har støtt på forsinkelser og uforutsette hindringer, men til sommeren blir første togstrekning heldigitalisert.
NJF-magasinet 15.04.2024
Mohammed Miqdad (34) vokste opp i en ulmende krigssone. Nå handler livet om langt mer enn bare å leve eller dø, men om å fylle dagene med verdi.
NJF-magasinet 15.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt