AddToAny

Fagdager med spennende strømmeprosjekt

Fagdager med spennende strømmeprosjekt
Årets fagdager ble historiske. Pandemiutbruddet har ført til at svært få organisasjoner i år gjennomfører sine planlagte arrangement. Gravplassforeningen tok høyde for at ikke alle ønsket å reise i disse tider, og tilbød derfor strømming av hele arrangementet.
Dette må betegnes som en suksess fra start til mål. Teknisk sett fungerte ting som det skulle, selv om det bød på noen små utfordringer underveis. Stor honnør til foredragsholdere som satt blant annet i Oslo, Bærum og Bergen. Det var en utfordring å skulle prate både til forsamlingen i Molde og samtidig til dem som fulgte med på fagdagene via strømming.

Godt alternativ
- Strømming av Fagdagene er et godt alternativ til de som ikke kan delta fysisk, sier Eva Larsen, som selv fikk prøve hvordan strømming fungerte for både foredragsholdere og tilskuere.

Gravplassforvalteren var en av årets foredragsholdere, og fortalte om Bærums erfaringer med gjenbruk av graver på gamle gravfelt. Dette var hennes første erfaring med å holde «fjernforedrag».
- Det var enkelt å koble seg til foredraget via Teams, siden vi bruker dette som intern kommunikasjonsplattform. Men å sitte alene i et rom og snakke til en skjerm, var krevende, sier hun.

At hun mistet bildet av seg selv idet foredraget startet, gjorde det ekstra vanskelig, siden hun ikke så om hun satt rett i forhold til skjermen.

Kontakt med publikum bedrer foredraget
Det 15 minutter lange foredraget syntes hun var lenge nok, for det å sitte og snakke for seg selv, var vanskeligere enn å stå foran en fullsatt foredragssal. Det kan være nervepirrende å ha mange blikk rettet mot seg, men også nødvendig for god formidling. Publikums blikk, respons, kanskje spørsmål, viser om innholdet treffer. Uten et publikum å spille mot, blir det også en fare for at foredraget blir unødvendig tørt.

- Det føltes ikke akkurat naturlig å slå av en vits, der jeg satt for meg selv, sier hun.

Ønsker begge muligheter
Utenom å bidra med foredrag, var hun også en av mange som fulgte Fagdagene via strømming. Det syntes hun fungerte bra, så lenge det tekniske virket. Litt slark den ene dagen, med noe hakking og forsinkelse i sendingen, gjorde det vanskeligere å følge med på samtalen.

- Det jeg savnet, var det sosiale. Det å kunne diskutere foredraget med kolleger i pausene, kanskje spørre foredragsholderen i etterkant. Nå fikk vi foredraget, og det var det, sier hun.

At hun kunne bevege seg fritt når hun fulgte foredraget via skjerm, og at hun kunne bruke pausene til å jobbe, opplevdes som positivt. - Selv om strømming ikke erstatter fysisk deltakelse, håper jeg foreninga fortsetter med begge løsninger. Strømming er et godt alternativ til de som ikke kan reise til Fagdagene selv, sier Bærums gravplassforvalter.

Evaluering av strømminga
Styret skal naturligvis evaluere dette prosjektet og se på potensialet for å utvikle det videre. Fysiske fagdager vil fortsatt være hovedprioritet, men at strømming kan være et godt supplement for å nå ut til enda flere, er hevet over enhver tvil. Strømming er en «der-og-daopplevelse» og ikke noe man «får» og kan bruke senere. Det har allerede kommet tilbakemeldinger på hvordan dette fungerte. De vil bli nøye gjennomgått for å finne fram til mulige forbedringer.

Noe av det mest utfordrende ved å strømme et arrangement, er kostnaden. Det er dyrt å leie inn fagfolk og teknisk utstyr, og disse merutgiftene må dekkes inn. Denne gangen var det mange strømmedeltakere slik at regnskapet gikk i pluss, men prissetting er også noe som vil bli nøye evaluert.

Fagdagene ble tradisjonelt åpnet av ordføreren
Tradisjonen tro var det ordføreren i Molde, Torgeir Dahl som åpnet årets fagdager. Han ønsket de fysisk fremmøtte velkommen til Molde og kom inn på noen av de kulturbaserte aktivitetene byen kunne vise til. Historien med kommunesammenslåing ble også kommentert, da Molde fra nyttår ble slått sammen med Misund og Nesset kommuner. Ordføreren la vekt på tradisjonen de har ved godt vedlikehold av gravplassarealer og andre fellesarealer. Det fikk de fremmøtte danne seg et inntrykk av i forbindelse med befaringen til Røbekk kirkegård, Tøndergård gravlund og Øvre og nedre kirkegårder, de to sistnevnte i sentrum av Molde. En befaring som går over i historien som en av de våteste fagdagene noensinne har opplevd.

2 x Unni slo an tonen
To foredragsholdere som fortjener oppmerksomhet er de to Unniene fra Trondheim. Anleggsgartnerne Unni Emilsen og Unni Pedersen tok forsamlingen med storm. De representerte grasrota i foreningen, og deres opptreden vil lenge bli husket. Kanskje en idé til seinere fagdager å trekke med de som har konkrete arbeidsoppgaver på våre gravplasser. Mange setter nok pris på den verdifulle erfaringen slike representanter har og som på denne måten kan deles med kolleger over hele landet.
På fagdagene i Molde
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Gravplassen

Meldingen var: «Styret har valgt å terminere avtalen med ditt firma, Svart på Kvitt».
Gravplassen 10.10.2022
Søppelet hoper seg opp på gravplassene i Narvik. Nå ønsker driftslederen at reglene skjerpes. (Foto: Torgeir Mathisen) Driftsleder, Torgeir Mathisen. (Foto: Privat)
Gravplassen 10.10.2022
Av gravplassloven § 21 følger det at gravplassmyndigheten fastsetter vedtektene for gravplasser. Vedtektene skal godkjennes av Statsforvalteren i Vestfold og Telemark før vedtektene kunngjøres og trer i kraft.
Gravplassen 10.10.2022
Gravplassen 10.10.2022
Hvert fjerde år arrangerer den nordiske foreningen for gravplasser og krematorier nordisk kongress. 14. - 16. september gikk arrangementet av stabelen i Tampere, Finland.
Gravplassen 10.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt