AddToAny

Fått mer i lønnsvekst enn i fjor?

Fått mer i lønnsvekst enn i fjor?
I år feirer Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene, best kjent som TBU, 50 år. TBU er et utvalg hvor man beregner lønnsveksten.
Det kan gjøres på svært mange måter, og derfor snakker partene i arbeidslivet sammen og bli enige om hvordan det skal gjøres. TBU er også et symbol på den koordinerte lønnsdannelsen mellom arbeidsgiverorganisasjonene og arbeidstakerorganisasjonene, og et slags smøremiddel for at Norge har et tillitsfullt forhold mellom partene i arbeidslivet.

Econa er en del av TBU gjennom Akademikerne, men på sett og vis litt utenfor også. Det skyldes at brorparten av Econas medlemmer jobber i privat sektor og avtaler lønn individuelt. Medlemmenes lønn koordineres med andre ord av markedet. I dette markedet er det svært mange aktive aktører, mens den koordinerte lønnsdannelsen har færre aktører.

Siden våre medlemmer i privat sektor er aktive i markedet, gir det også en god indikasjon på hvordan det går med norsk økonomi. Og i år kan en si at etter tre magre år nærmer lønnsveksten for våre medlemmer seg normalen. Det er et klart tegn på at økonomien går bedre. I fjor var det rundt 50 prosent av medlemmene som fikk reallønnsvekst. I år er det rundt tre av fire medlemmer.

Markedet fordeler ikke lønn likt, det betyr at medlemmenes lønnsnivå varierer mye til tross for temmelig like utgangspunkt. Skifter man jobb, får man ofte mer i lønn. Det er imidlertid ikke en universalmedisin å skifte jobb for å få mer i lønn. Stort sett skifter medlemmer jobb for å få noe nytt og kanskje mer spennende å drive på med. Mer ansvar oppleves gjerne som mer spennende blant Econas medlemmer og betaler seg i personlig lønnsvekst.

Tabell 1 Relativ personlig lønnsvekst.

Personlig relativ lønnsvekst

Snitt Median Nedre kvartil Øvre kvartil Antall Andel

Samme jobb 4,4 % 2,9 % 1,6 % 5,7 % 3 155 78 %

Ny jobb 11,6 % 8,2 % 2,5 % 17,7 % 877 22 %

Personlig lønnvekst blant dem med ny jobb etter endring i ansvarsnivå

Opp 4 trinn 70,0 % 70,0 % 70,0 % 70,0 % 2 %

Opp 3 trinn 36,5 % 45,8 % 15,2 % 48,2 % 9 1 %

Opp 2 trinn 19,8 % 14,3 % 8,7 % 26,8 % 29 3 %

Opp 1 trinn 18,2 % 13,9 % 8,2 % 22,6 % 74 9 %

Samme 10,5 % 7,4 % 2,4 % 16,7 % 705 82 %

Ned 1 trinn 6,0 % 5,4 % -1,9 % 8,5 % 22 3 %

Ned 2 trinn 0,1 % 0,8 % 0,0 % 5,7 % 14 2 %

Ned 3 trinn -1,9 % 3,2 % -3,8 % 4,8 % 7 1 %

* Econa har en femtrinnsmodell. Det er ingen statistisk modell, slik at medlemmets egne vurderinger legges til grunn. Respondenten velger mellom kategoriene toppleder i større virksomhet, toppledergruppe eller toppleder i mindre virksomhet, mellomleder med stort ansvar, mellomleder med moderat ansvar, og medarbeider.

Flere analyser?

Gå inn på Econas nettsider og gjør egne analyser i lønnskalkulatoren, eller les andre analyser som analytiker Atle Kolbeinstveit har gjort.https://www.econa.no/econa-lonnskalkulator

Ny innsamling i februar 2018

Econa endrer innsamlingstidspunkt for lønnsstatistikken i 2018. Det innebærer også nytt spørreverktøy og ny lønnskalkulator. Målet er at du som medlem skal kunne oppgi data til lønnsstatistikken og samtidig få analyser som viser hvordan du ligger an lønnsmessig. Har du tips til hvordan statistikken kan bli bedre for deg, send dem gjerne inn til atle@econa.no

Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt