Baker og Konditor
13.04.2018
ENKORN, ELLER EINKORN, regnes for å være den første arten av hvete som ble tatt i dyrking. Det latinske navnet, Triticum monococcum, henspeiler på at enkorn har kun ett korn per småaks.
Hos vanlig hvete finner vi normalt tre til fire. Sammenlignet med de andre hveteartene vi dyrker, er plantene mindre av størrelse, og de har tynne og veike strå. Aksene er små, og har få korn. Korna er også små, og de har svært fastsittende agner som må fjernes før kornet brukes til mat. Det er lett å se at avlingspotensialet er ganske lavt. Således er det lett å forstå at enkorn ble erstattet av andre hvetearter som ga høyere avlinger etter hvert som jordbrukskulturene utviklet seg.
Lite norskdyrket
Det har vært en økt interesse for produkter av enkorn i senere år, ofte på grunn av forventninger om høyere næringsinnhold og positive helseeffekter. Flere vitenskapelige undersøkelser har vist at enkorn kan ha høyere innhold av både
Gå til medietLite norskdyrket
Det har vært en økt interesse for produkter av enkorn i senere år, ofte på grunn av forventninger om høyere næringsinnhold og positive helseeffekter. Flere vitenskapelige undersøkelser har vist at enkorn kan ha høyere innhold av både