AddToAny

Eksperter skeptiske til funn om psykiske lidelser: - Helt sprøtt

Kan det stemme at hver tredje student har en psykisk lidelse, slik en ny undersøkelse hevder? Flere eksperter tror tallene er for høye.
- Hvis det er sant 50 prosent av studentene det siste året har hatt en psykisk lidelse, må alarmklokkene ringe. For da må jo disse menneskene ha behandling, sier psykologspesialist Jørgen Flor.

Den nye Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) vekker oppsikt.

Ifølge undersøkelsen, som er gjennomført av Folkehelseinstituttet, har så mye som én av tre norske studenter en nåværende psykisk lidelse.

Og over halvparten har hatt en psykisk lidelse det siste året. Funnene er også presentert i en forskningsartikkel i prestisjetidsskriftet The Lancet.

Men kan dette stemme?

- Er det rimelig?

Jørgen Flor er skeptisk. Han merker seg at SHoT-sjefen Kari Jussie-Lønning har understreket at metoden og tallene er validerte, altså gyldige.

- Er det rimelig og gyldig at 50 prosent av studentene skal ha hatt en diagnostiserbar lidelse det siste året? Nei, det synes jeg ikke, sier Flor, som også uttalt seg på NRKs Dagsnytt 18 om dette.

En tidligere rapport fra Folkehelseinstituttet, basert på norske og internasjonale studier, har anslått at rundt 16 til 22 prosent av den voksne befolkningen oppfyller kriteriene for en psykisk lidelse i løpet av 12 måneder.

Men egentlig er det få sammenlignbare tall om psykiske lidelser i Norge.

Forskerne har brukt et diagnostisk kartleggingsverktøy som heter CIDI, der studenter svarte på spørsmål elektronisk.

Verktøyet brukes normalt i intervjuer, og det er første gang det brukes digitalt på denne måten.

Jørgen Flor tar selv imot pasienter på sitt kontor. Han sier at det er noe helt annet å gjøre en klinisk vurdering, enn at en person fyller ut et skjema.

- De fleste av oss vil ha våknet opp en dag og antakeligvis tilfredsstilt kriteriene for depresjon eller en annen diagnose. Men kommer du på mitt kontor i uke 1, uke 3 og uke 7, og jeg ser at du ikke smiler, er nedstemt og ingen ting gir mening for deg, er det kanskje en klinisk depresjon likevel, sier han.

- Metodiske svakheter

Flor tror undersøkelsen har metodiske svakheter, og at det er risiko for at man får høyere forekomst av psykiske lidelser ved å bruke et spørreskjema. Dessuten er det en risiko for at de som takker ja til å delta i en slik undersøkelse har høyere sannsynlighet for å ha psykiske lidelser, sier han.

- Jeg tenker at når man kommer med oppsiktsvekkende påstander, må man ha oppsiktsvekkende gode data. Det har man ikke etter en sånn undersøkelse. Jeg tenker de burde hatt is i magen og undersøkt flere ganger for å se om det holder vann.

Nederst i saken svarer Folkehelseinstituttet på kritikken.

- En alvorlig mangel med artikkelen

- Det er helt sprøtt, er den første reaksjonen til psykiatriprofessor Sigmund Karterud når han får høre resultatene.

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt