AddToAny

Den viktige testen

Hva er egentlig den beste måten å teste hørselen på? Her er svaret: Det fins ikke én metode som er best. Det fins mange tester, og noen er så nye at de er under uttesting.
- Asa. Byyyyb. Asha. Aka. Ala. Aja. Ata. Aha. Båååb. Aba. Biiiv. Anga. Ada. Buuub. Ara. Bøøøb!
I et hørselslaboratorium i underetasjen på Institutt for spesialpedagogikk på Universitetet i Oslo sitter Ragnhild Stuler (39) og gjentar 26 tulleord fra en høyttaler som en papegøye. I samme rom følger forsker og audiofysiker Arne Kirkhorn Rødvik konsentrert med, mens han styrer testen fra et nettbrett.
I 2020 tok han doktorgrad på hørselstesten som Ragnhild Stuler gjennomfører. Hun er én av ti normalhørende i Rødviks kontrollgruppe. I tillegg skal 15 høreapparatbrukere og ti personer med cochleaimplantat (CI) inn i pilotstudien «Betre høyrselshabilitering med detaljert språklydtesting». (Se faktasak).

Utdaterte tester
Til daglig jobber Rødvik som audiofysiker ved CI-enheten på Rikshospitalet, Oslo universitetssykehus, og har lang erfaring med klinisk hørselstesting. Både han og fagmiljøet observerer at teknologien i dagens høreapparater og CI-er nå er blitt så god at tradisjonelle tester av taleoppfattelse er for enkle for mange pasienter og fanger ikke opp detaljene de har problemer med å høre.
- For å kunne kartlegge hvilke språklyder pasientene ofte forveksler, trengs nye og mer sensitive tester. Dette er viktig for at vi skal å få eksakte svar på hvilke lyder den enkelte må lyttetrene på. Bedre taleoppfattelsestester kan også gi en indikasjon på hvordan CI og høreapparat kan stilles inn mer optimalt for den enkelte, forklarer Rødvik.

Meningsløse ord
Allerede på 2000-tallet begy
Gå til mediet

Flere saker fra Din Hørsel

Det er mange gode grunner til å ta i bruk den nye standarden om lydtekniske løsninger for universell utforming, mener Hørselshemmedes Landsforbund (HLF).
Din Hørsel 05.04.2024
Hørselshemmedes Landsforbund går nå i dybden for å bedre forholdene for yrkesaktive med en hørsutfordring. En ny rapport legges frem på vårparten.
Din Hørsel 05.04.2024
Forsker Lisa Aarhus har gode nyheter til deg som har fått en støyskade på arbeid: Når det er slutt på støyen, så blir ikke hørselsskaden verre.
Din Hørsel 05.04.2024
Bente Bordal Jensen elsker å jobbe og har både vært frisør, butikksjef og vaktmester. Nå har sykdommen Ménière igjen skjøvet henne ut av arbeidslivet.
Din Hørsel 05.04.2024
Jeg kom inn i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) som ung og siden har jeg blitt her.
Din Hørsel 05.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt