AddToAny

Danske Bank bruker 300 millioner på AML

Danske Bank i Norge skal vinne kampen mot hvitvasking (AML). I år bruker banken 300 millioner kroner på AML. Nå skal 120 ansatte sørge for compliance på AML-området og flere skal det bli.
Tekst og foto: Svein Åge Eriksen

TRONDHEIM: Temperaturen i t rønderhovedstaden minner lite om sommer og gråværet henger tungt over Søndre Gate der Danske Bank i Norge har sitt hovedkvarter. Men innenfor de tykke veggene i det som en gang het Strindens Sparebank, er det langt høyere temperatur. Her, og flere andre steder i Trondheim og i Oslo, jobber de ansatte på spreng for å gjenreise bankens gode navn og rykte etter hvitvaskingsskandalen i Estland som kostet konsernsjef Thomas Borgen jobben.

- På en måte er Estland-saken fjern for oss her i Norge, men samtidig er den nær fordi kriminelle har brukt systemene til Danske Bank for å hvitvaske penger. Størrelsen på beløpene (200 milli oner euro red. anm.) som ble forsøkt hvitvasket gjennom filialen i Estland, gjør at alle våre ansatte er blitt veldig bevisste på hvor viktig AML-arbeidet er. Vi hører oftere enn før at AML er et samtaleemne i organisasjonen, forteller Erlend Grønseth, managing compliance officer. Han har 13 års fartstid i Danske Bank både i PM og BM. Etter to år i Eika-systemet ble han i desember 2018 hentet tilbake. Nå er han ansvarlig for compliance i 1. linje. I tillegg har han ansvaret for at bankens retningslinjer og policy er i tråd med regelverket.

UNDER ETTERFORSKNING

Danske Bank har vært igjennom en krevende tid både i Norge og i de 15 andre landene som finanskonsernet opererer i. Fortsatt pågår det etterforskning i mange land for å finne ut hva som egentlig skjedde i bankens filial i Estland mellom 2007 og 2015.

Vi bruker mye tid på å innhente informasjon

Som en konsekvens av det som skjedde i Estland og det nye hvitvaskingsregelverket som ble innført 15. oktober i fjor, har Danske Bank i Norge lagt ned et betydelig arbeid med å verifisere bankens 280 000 kunder. Det har blitt satt i verk omfattende tiltak for å holde den eksisterende kundeporteføljen i tråd med det nye hvitvaskingsregelverket. Nye kundeforhold blir verifisert fortløpende.

- Den største utfordringen for oss er at vi har både kunder og eierskap i flere i land. Da kan vi ikke bare bruke norske databaser for å innhente informasjon og derfor blir vårt AML-arbeid mye mer tidkrevende og komplisert. Det krever at vi har nødvendig kompetanse for å kunne gjøre de riktige vurderinge ne, påpeker Grønseth.

LITT USIKRE

- O ppfyller Danske Bank i Norge det nye hvitvaskingsregelverket som ble innført 15. oktober i fjor?

- Ja, det gjør vi, men d et har vært noe usikkerhet i bransjen hvordan det nye regelverket skal tolkes. For å sikre en enhetlig tolkning av AML-regelverket, har vi samarbeidet tett med Finans Norge. Så sent som 31. mai publiserte Finanstilsynet en ny veileder til hvitvaskingsloven og den vil være til stor nytte i vårt videre arbeid. Vi skal bruke store deler av sommeren til å gå igjennom veilederen for å være sik re på at vi har tolket regelverket riktig, sier Grønseth.

Samtidig understreker han at selv om banken oppfyller lovkravene i dag, er det ikke dermed like sikkert at den gjør det i morgen. Ofte er det slik at kriminelle sprer sine transa

Les mer

Flere saker fra Finansfokus

- Vi vil kjempe med alle midler i årets tariffoppgjør for å få gjennomslag for økt kjøpekraft for våre medlemmer. Etter mange magre år med reallønnsnedgang, er det nå arbeidstakernes tur, sier forbundsleder Vigdis Mathisen.
Finansfokus 12.03.2024
«Menneskene har en superkraft. Vi klarer å stå i smerte og ubehag over tid». Det å stå i det og holde ut selv når det er motstand, var ett av hovedbudskapene da John Hammersmark, også kjent som kapteinen i Kompani Lauritzen (KL), holdt foredrag for en fullsatt kinosal i Stavanger. Han vil også at du skal gi deg selv en klapp på skulderen når du takler en utfordring.
Finansfokus 12.03.2024
Vi starter med å skru tiden tilbake til 1995. Televerket endrer navn til Telenor ASA og blir et globalt telekomselskap som etter hvert får en betydelig virksomhet i Asia.
Finansfokus 12.03.2024
If har totalrenovert hovedkontoret på Vækerø i Oslo med et helt bestemt mål: Å fremme samhandling mellom avdelingene. Ansatte forteller at det nå er blitt lettere å spørre hverandre.
Finansfokus 12.03.2024
Mastercard har investert syv milliarder dollar i nettsikkerhet og kunstig intelligens i kampen mot nettkriminalitet de siste årene.
Finansfokus 12.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt