AddToAny

BRILLEGLASS, VELFERD OG LYSETS HASTIGHET

BRILLEGLASS, VELFERD OG LYSETS HASTIGHET
Vi har dem mellom fingrene hver dag: nye, gamle, dyre eller billige. For brukeren kan de være forskjellen mellom dager med eller uten hodepine, forskjellen på å se klart eller ikke, i ytterste konsekvens forskjellen mellom å være blind eller seende! Men hvordan fungerer brilleglasset og hva har de med lysets hastighet å gjøre?
VELFERDSTEKNOLOGI

Et søk på nettet om hva World Health Organization (WHO, ref 1) sier om brilleglass, viser raskt at produktet er klassifisert som et velferdsprodukt (Assistive Advices and Technology). Så jobber vi optikere, assistenter og ansatte i optiske butikker altså med velferdsteknologi. For undertegnede er den tanken uvant, men når WHO har konkludert så er det slik det er.



Leter man videre på nettet, kan organisasjonen Global Eyesight Now fortelle at ukorrigerte synsfeil er hyppigste årsak til redusert syn. Dette koster verden 700 milliarder dollar hvert år i tapt produktivitet, altså uteblitt kontantstrøm for tjenester som ikke blir utført og varer som ikke blir laget. I den sammenhengen er det lett å forstå at brilleglass handler om velferd.

HISTORIKK

Vi må tilbake til omtrent år 1286 e.kr. for å finne beskrivelser av historiens første brilleglass. De eldste avbildningene man har av briller, er fra 1400-tallet på en altertavle sør i Tyskland. På den tiden var det kun mulig å korrigere langsynthet. Det tok 200 år til før nærsynthet kunne korrigeres. Flerstyrke-glass ble introdusert for verden av den kjente Benjamin Franklin, selv om det slett ikke er sikkert at det var han personlig som oppfant dem. Utviklingen av moderne brilleglass på 1900-tallet var geografisk sterkt knyttet til Tyskland og Frankrike. I dag er produksjonsteknikken tilgjengelig i hele den industrialiserte verden.



HVORDAN BRILLEGLASS FUNGERER

Gå til mediet

Flere saker fra Optikeren

De jobber med alt fra etikk, til kliniske retningslinjer, humanitært arbeid og optikeres kompetanse. I høst samarbeidet de med styret for å gjøre hverandre enda bedre.
Optikeren 18.12.2023
Relevant og nyttig forskning ble presentert på Kongsberg Vision Meeting 2023. Her får du høydepunktene med optikerblikk!
Optikeren 18.12.2023
I høst kom det på plass en samarbeidsavtale mellom Norges Optikerforbund og Akademikerforbundet. Denne avtalen vil bidra til å styrke deg som fagperson og arbeidstaker.
Optikeren 18.12.2023
Norges Optikerforbund har signert en samarbeidsavtale med Akademikerforbundet. Avtalen skal bidra til å ivareta optikere både som fagpersoner og arbeidstakere.
Optikeren 23.10.2023
Studentene fikk møte representanter fra optikerbransjen på Karrieredagen 2023.
Optikeren 23.10.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt