AddToAny

HØYDEPUNKTER FRA KONGSBERG VISION MEETING

Relevant og nyttig forskning ble presentert på Kongsberg Vision Meeting 2023. Her får du høydepunktene med optikerblikk!
MEKANISMER BAK MYOPIKONTROLL
Verdens helseorganisasjon estimerer at halvparten av verdens befolkning vil være nærsynte innen år 2050 om ingen behandling utvikles. En rekke optiske løsninger for myopikontroll finnes på markedet, men hvordan fungerer de egentlig? Professor Linda Lundström ved Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), var førstemann ut på dag to av Kongsberg Vision Meeting. Hun forklarte at de aller fleste optiske intervensjoner er laget for å skape et perifert myopisk defokus, men at studier viser at det samtidig oppstår individuelle tilleggsmekanismer perifert, som divergerende lys, redusert kontrast, et mindre veldefinert bilde og større fokusdybde. Selv om det foreligger overbevisende forskning på aksiallengderegulering med positive og negative linser hos både mennesker og dyr, er det ikke kjent hvordan øyet trigges eller oppdager intervensjonene. Dette gjør at det kan være vanskelig å avgjøre om det kan være mer enn én mekanisme som skaper behandlingseffekten.

IKKE GLEM BINOKULÆRT SYN OG AKKOMMODASJON!
Til tross for en lavere myopiforekomst blant unge i de nordiske landene sammenlignet med resten av verden, mente førsteamanuensis Trine Langaas fra Universitetet i Sørøst Norge (USN), at myopikontroll er en nødvendighet i moderne optometrisk praksis. Hun trakk frem viktigheten av riktig kunnskap og ferdigheter ved myopikontroll, hvor hovedfokuset bør ligge på aksiallengde, samt corneal kurvatur og cycloplegisk refraksjon. Det er fremdeles uklart hvordan akkommodasjon, binokulært syn og myopiutvikling er relatert, men binokulært syn og akkommodasjon bør undersøkes hos alle pasienter, selv om de kommer for myopikontroll. Ved vurdering av binokulært syn vil en høy AK/A-ratio og esofori, slørsensitivitet og intermitterende exotropi være risikofaktorer for myopiutvikling. Faktorer med akkommodasjonen som har vist seg å ha sammenheng med myopiutvikling, er høy akkommodativ underrespons (lag), en ustabil akkommodasjon, og høyt akkommodativt lag og esofori i kombinasjon med lavere hyperopi enn hva som er forventet for alderen. Målet bør være et komfortabelt binokulært syn og akkommodasjon som ikke skaper symptomer.

LOVENDE RESULTATER FOR BRUK AV DIGITALE VERKTØY VED BARNS ØYEHELSETJENESTER Om amblyopi oppdages og behandles i tide, er dette en tilstand som i stor grad kan forebygges. I Norge screenes synsfunksjonen hos barn i 4-årsalderen på helsestasjonene. Til tross f
Gå til mediet

Flere saker fra Optikeren

De jobber med alt fra etikk, til kliniske retningslinjer, humanitært arbeid og optikeres kompetanse. I høst samarbeidet de med styret for å gjøre hverandre enda bedre.
Optikeren 18.12.2023
I høst kom det på plass en samarbeidsavtale mellom Norges Optikerforbund og Akademikerforbundet. Denne avtalen vil bidra til å styrke deg som fagperson og arbeidstaker.
Optikeren 18.12.2023
Norges Optikerforbund har signert en samarbeidsavtale med Akademikerforbundet. Avtalen skal bidra til å ivareta optikere både som fagpersoner og arbeidstakere.
Optikeren 23.10.2023
Studentene fikk møte representanter fra optikerbransjen på Karrieredagen 2023.
Optikeren 23.10.2023
Ta vare på samfunnsoppdraget! Tilliten til vår profesjon og bransje er tett vevd sammen med at vi tar samfunnsoppdraget om å bidra til god synshelse på alvor, sa styreleder Elisabeth Bjerke Egeberg i sin tale til landsmøtet.
Optikeren 26.06.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt