AddToAny

Bruker erfaringer fra Sydpolen på behandlingsrommet

Spesialtannpleier Hedvig Hjertaker ble i 2023 yngste kvinne til å gå alene til Sydpolen. Underveis brukte hun teknikker fra behandlingsrommet, for å overkomme sin egen frykt, og i hverdagen hjelper det henne med å forstå pasientene bedre.
- Selv om det er totalt forskjellige ting som utløser frykt eller angst, så er det viktig å huske på hvor utrolig ubehagelig det kan være, sier Hedvig Hjertaker.
Tredveåringen forteller at når hun får utfordre sine egne frykter, så kommer hun litt i kontakt med de samme følelsene som pasientene hennes har i kroppen.
- Jeg er ikke redd for det som skjer på tannlegekontoret, så det er lett å undergrave eller ikke klare å forstå pasienten tilstrekkelig, når det er noe man ikke selv synes er vanskelig, forklarer hun.

En skeiv start på voksenlivet
Hjertaker begynte å svømme som ni-åring, og den 180 centimeter høye bergenseren tok totalt åtte NM-titler. Men svømmekarrieren tok en brå slutt da hun som 19-åring fikk kyssesyken.
- Jeg gikk fra å være toppidrettsutøver, til å bli totalt sengeliggende. Jeg endte opp i «nei-modus». Ingenting gikk, jeg fikk ikke til noen ting, og følte at jeg ikke kunne bli noe som helst, forteller hun.
I en tid der man vanligvis skal ta store valg som påvirker fremtiden, ble hun fullstendig rådvill. Etter et år i sengen kom hun gradvis til hektene, og valgte å slå tilbake med å gå pilegrimsleden Camino de Santiago gjennom Spania.
- Jeg konkluderte med at hvis jeg klarte å gå et land på tvers, så skulle jeg klare å studere, sier hun og smiler.
Det ble mange diskusjoner med faren om hva hun skulle gjøre videre, og han stilte gode spørsmål for å lede henne på rett vei.
- På et tidspunkt var jeg fortvilet og gråt, men fikk til slutt frem at jeg bare ville hjelpe noen. «OK, da må du inn i helse og omsorg» var konklusjonen fra pappa, forteller Hjertaker.

En givende åtte til fire-jobb
Moren til Hjertaker var sykepleier, og frarådet å drive me
Gå til mediet

Flere saker fra Den norske tannlegeforenings Tidende

Mandag 3. august 1987 er en dato jeg aldri kommer til å glemme. Selv om det står 1.
Spørsmål 1: Jeg skal starte på klinikken den 1. august. Må jeg betale fullt tilskudd til Norsk pasientskadeerstatning (NPE) for hele året? Spørsmål 2:
Ved å starte planleggingen i god tid, øker sjansen for en problemfri avvikling av ferie, og utbetaling av feriepenger i virksomheten. Det kan derfor være nyttig med en oppsummering av de mest sentrale reglene i ferieloven.
Carl Christian Blich, universitetslektor ved seksjon for samfunnsodontologi Universitetet i Oslo (UiO), presenterte et debattinnlegg i tidende nr. 3, 2024. Innlegget bidrar til tåkeleging av debatten.
Tannlegeyrket medfører påkjenninger som kan føre til stress, ifølge en ny svensk undersøkelse. Det pekes på at administrativ byrde, lederansvar og økende krav fra pasienter bidrar til en stressende arbeidsdag.

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt