AddToAny

Bidronningen

Bidronningen
Da Maja Lunde skrev Bienes historie trodde hun ikke i sine villeste drømmer at den ville nå så langt. Nå er den oversatt til 35 språk. Å arbeide med temaer som bier og pollinering ga forfatteren et nytt syn på verden.
PÅ VEGGEN HJEMME hos familien Lunde hang «Atomkraft - nei takk»-plakaten godt synlig på veggen. Kanskje kan det sterke miljøengasjementet forklares med at det ble snakket mye om miljøvern og klima i oppveksten? Selv tror Maja Lunde at det må ha vært alle de små samtalene, fokuset rundt dette, som formet henne, mer enn én stor hendelse. Som barn flest ville hun bli skuespiller, romfarer, illustratør, advokat og forfatter. Etter hvert visste hun at hun hadde lyst til å jobbe med film og tv. Og som psykolog, som moren. Film og tv har hun arbeidet mye med. Forfatter ble hun til slutt, selv om det tok litt tid. Til gjengjeld har hun vært produktiv: Siden 2012 har det blitt 11 bokutgivelser, og flere er på vei. Blant alle utgivelsene er det nok Bienes historie de fleste assosierer med forfatteren fra Godlia i Oslo.
- Hva ville du med boken?
- Jeg ville på en måte inn i bikuben, lære mer om bier og hvordan de aller minste tingene i naturen er essensielle for oss. Men det var de tre menneskene jeg skriver om som satte meg i gang. Jeg ville vite mer om dem, finne ut av livene deres: Biologen fra 1852 som vil lage en ny og revolusjonerende bikube, birøkteren som driver storproduksjon i USA i 2007 og kvinnen som arbeider med håndpollinering i et fremtidig Kina uten bier, forteller Maja.

DET Å GÅ INN i hele komplekset med klima- og miljøutfordringer og artsreduksjon, var som å åpne opp en luke.
- Det bare ramlet ut andre fortellinger også. Det var som en hel haug med mennesker som hadde sine ulike historier ru
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt