AddToAny

BIåfinnet tunfisk - kongen av GibraItarstredet

Blåfinnet tunfisk har i hundrevis av år bragt velstand til fiskerlandsbyene, som ligger der Atlanterhavet møter Middelhavet, på Spanias sydvest-kyst. Fortsatt drives deler av fisket på tradisjonell måte, med mindre båter som fanger tunfisken i garn. I de senere år har kiloprisen på tunfisk har skutt i været, i takt med at sushi og sashimi har gjort global suksess.
... Nå er både fisket og kulturen rundt gjort mer tilgjengelig for turister og andre interesserte. Den tradisjonelle tunfiskfangsten har vært drevet i rundt 2500 år, bl.a. ut fra tunfiskhovedstaden Barbate, som ligger mellom Cádiz og Tarifa, helt sydvest i Spania, ikke langt fra Gibraltarstredet. Den gamle fiskemetoden, med flere mindre båter og garn, kalles Almadraba og er en begivenhet som tidligere har vært omtrent utilgjengelig for publikum.
Det var fønikerne som startet for rundt 2500 år siden og fisket lever fortsatt i beste velgående, men naturligvis under dagens strenge reguleringer. Som alt annet fiske er det også her mange usikkerhetsfaktorer som kan avgjøre hvor stor fangsten blir, bl.a. trekkrutene til blåfinnet tunfisk, om det er spekkhuggere i området, månefasene, tidevannet og strømmene i Gibraltarstredet, temperaturen, saltholdigheten og klarheten i vannet.

Rekordpriser på tunfisk
Her i Sydvest-Spania er tunfi
Gå til mediet

Flere saker fra HRR, Hotell, Restaurant & Reiseliv

Anantara Mina AI Arab Ras AI Khaimah Resort har åpnet dørene i De forente arabiske emirater.
Fontanafredda er en anerkjent vinprodusent fra hjertet av Piemonte, men var opprinnelig jaktslottet til Kong Victor Emmanuele II av Sardinia, som senere ble det samlede Italias første konge.
De foreIøpige totaI-taIIene fra Benchmarking AIIiance viser vekst både på rombeIegg og rompris for årets fem første måneder.
All produksjon hos Domaine François Lurton er økologisk. Sulfitt brukes ikke før helt i slutten av produksjonen. - Vi betaler bøndene mer for å drive økologisk, sier François Lurton.
I mai var det verdenspremiere på Eau de Provence Rosé, en vin produsert av druer som høstes etter solnedgang.

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt