AddToAny

Bedrer kvaliteten på frossen fisk

Bedrer kvaliteten på frossen fisk
Tromsøselskapet Kuldeteknisk har i samarbeid med Nordic wildfish fra Valderøy i Giske kommune utviklet en miljøvennlig, effektiv og kostnadsbesparende fryseteknologi.
De to selskapene har utviklet og bygget et pilotanlegg om bord i frysetråleren MTr. Roaldnes. Det er et fullskala anlegg der CO er benyttet som kjølemedium. Anlegget er ekstra godt instrumentert, og driftsdata er analysert kontinuerlig under uttesting ved kai i 2014, og ved full drift og fiske siden mars 2015.

- Både vi og rederiet er svært fornøyde med resultatene og er klare for å ta i bruk teknologien kommersielt, sier Frode Berg, som er teknisk leder og en av gründerne i Kuldeteknisk.

2 Økt kapasitet Innfrysningskapasiteten er økt med 25 prosent, og rederiet har også oppnådd betydelige kvalitetsforbedringer og redusert svinn som en konsekvens av raskere innfrysing. Mens fryseanlegget tidligere opererte ved minus 37 grader, er frysetemperaturen nå nede i minus 50 grader. Det nye anlegget har også raskere avriming.

- Avriming med CO2-anlegget går tre ganger raskere enn med freon og ammoniakk. Dermed går det raskere å få løs fisken fra platefryserne, og en unngår koking og misfarging av hinnen på fisken, sier Tore Roaldsnes, daglig leder i Nordic wildfish.

Frode Berg mener betydningen av frossen fisk - og kvaliteten på dette, blir svært viktig for en bærekraftig matproduksjon i fremtiden. Han mener Nordic wildfish vil sette en standard for fremtidig kvalitet på fisk med dette pilotanlegget.

Roaldsnes bekrefter at forventningene er mer enn innfridd. Han mener frossen fisk håndtert på rette måten kan være et bedre produkt enn mye av det som omtales som fersk fisk.Myten om fersk fisk - Vi i sjømatnæringen har nok oss selv å takke for å holde liv i myten om ferskfisk. Dette har holdt frossenfisken nede, men ferskfisk er ikke nødvendigvis «fersk», den er bare ikke fryst.

Roaldsnes peker på at det o
Gå til mediet

Flere saker fra Automatisering

Mettler Toledo Thornton introduserer pure-O3TM-sensoren for oppløst ozon med ISM - intelligent sensorstyring.
Automatisering 13.12.2016
Petroleumstilsynet hadde 10 granskninger i 2015. Det er enn dobbelt så mange som året før, i år ser det ikke bedre ut.
Automatisering 13.12.2016
De flerkanals elektroniske automatsikringene CBM fra Phoenix Contact har nå maritim godkjenning fra DNV-GL. Sikringsmodulene egner seg derfor i applikasjoner som krever maritim typegodkjenning.
Automatisering 13.12.2016
Sylog Sverige AB, et datterselskap av Data Respons ASA, har inngått avtale om kjøp av alle aksjene i Atero AB.
Automatisering 13.12.2016
Byggeiere og de som steller med byggautomasjon er kritiske til det de mener er for lav kompetanse hos både rådgivere og entreprenører.
Automatisering 13.12.2016

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt