Automatisering
19.04.2016
Tromsøselskapet Kuldeteknisk har i samarbeid med Nordic wildfish fra Valderøy i Giske kommune utviklet en miljøvennlig, effektiv og kostnadsbesparende fryseteknologi.
De to selskapene har utviklet og bygget et pilotanlegg om bord i frysetråleren MTr. Roaldnes. Det er et fullskala anlegg der CO er benyttet som kjølemedium. Anlegget er ekstra godt instrumentert, og driftsdata er analysert kontinuerlig under uttesting ved kai i 2014, og ved full drift og fiske siden mars 2015.
- Både vi og rederiet er svært fornøyde med resultatene og er klare for å ta i bruk teknologien kommersielt, sier Frode Berg, som er teknisk leder og en av gründerne i Kuldeteknisk.
2 Økt kapasitet Innfrysningskapasiteten er økt med 25 prosent, og rederiet har også oppnådd betydelige kvalitetsforbedringer og redusert svinn som en konsekvens av raskere innfrysing. Mens fryseanlegget tidligere opererte ved minus 37 grader, er frysetemperaturen nå nede i minus 50 grader. Det nye anlegget har også raskere avriming.
- Avriming med CO2-anlegget går tre ganger raskere enn med freon og ammoniakk. Dermed går det raskere å få løs fisken fra platefryserne, og en unngår koking og misfarging av hinnen på fisken, sier Tore Roaldsnes, daglig leder i Nordic wildfish.
Frode Berg mener betydningen av frossen fisk - og kvaliteten på dette, blir svært viktig for en bærekraftig matproduksjon i fremtiden. Han mener Nordic wildfish vil sette en standard for fremtidig kvalitet på fisk med dette pilotanlegget.
Roaldsnes bekrefter at forventningene er mer enn innfridd. Han mener frossen fisk håndtert på rette måten kan være et bedre produkt enn mye av det som omtales som fersk fisk.
Myten om fersk fisk - Vi i sjømatnæringen har nok oss selv å takke for å holde liv i myten om ferskfisk. Dette har holdt frossenfisken nede, men ferskfisk er ikke nødvendigvis «fersk», den er bare ikke fryst.
Roaldsnes peker på at det o
Gå til mediet- Både vi og rederiet er svært fornøyde med resultatene og er klare for å ta i bruk teknologien kommersielt, sier Frode Berg, som er teknisk leder og en av gründerne i Kuldeteknisk.
2 Økt kapasitet Innfrysningskapasiteten er økt med 25 prosent, og rederiet har også oppnådd betydelige kvalitetsforbedringer og redusert svinn som en konsekvens av raskere innfrysing. Mens fryseanlegget tidligere opererte ved minus 37 grader, er frysetemperaturen nå nede i minus 50 grader. Det nye anlegget har også raskere avriming.
- Avriming med CO2-anlegget går tre ganger raskere enn med freon og ammoniakk. Dermed går det raskere å få løs fisken fra platefryserne, og en unngår koking og misfarging av hinnen på fisken, sier Tore Roaldsnes, daglig leder i Nordic wildfish.
Frode Berg mener betydningen av frossen fisk - og kvaliteten på dette, blir svært viktig for en bærekraftig matproduksjon i fremtiden. Han mener Nordic wildfish vil sette en standard for fremtidig kvalitet på fisk med dette pilotanlegget.
Roaldsnes bekrefter at forventningene er mer enn innfridd. Han mener frossen fisk håndtert på rette måten kan være et bedre produkt enn mye av det som omtales som fersk fisk.
Myten om fersk fisk - Vi i sjømatnæringen har nok oss selv å takke for å holde liv i myten om ferskfisk. Dette har holdt frossenfisken nede, men ferskfisk er ikke nødvendigvis «fersk», den er bare ikke fryst.
Roaldsnes peker på at det o