AddToAny

Aktivisme er nøkkelen til bærekraft og demokrati

Aktivisme er nøkkelen til bærekraft og demokrati
Økonomisk ulikhet, klima- og naturmangfoldskrise, maktsentralisering, pandemi og polarisering er enorme samfunnsproblemer vi står overfor. For meg er det opplagt at solidarisk interseksjonell aktivisme er nøkkelen.
TINGENES TILSTAND er, dessverre, prekær. Vi ser globale og lokale trender føre oss lengre fra målet om en bærekraftig og rettferdig verden for hvert år som går. En liten partybuss med 26 hovedsakelig hvite, heterofile cismenn som pusher 50 eier like mye som de 3,9 milliarder fattigste i verden. Hetebølger med påfølgende skogbranner herjer land etter land på grunn av klimagassutslipp. Matjorda vår utarmes av intensiv kjemikaliebruk i det industrialiserte landbruket, samtidig som landbruksarealer ofres til fordel for annen industri - eller vei, eller datasentre, eller hytter.
Dette er kun noen eksempler. Og de er mildt sagt overveldende i seg selv. Mange av oss føler en enorm frustrasjon over rutsjebanen vi er på vei ned, men vi føler oss likevel lammet av avmakt. Avmakten kommer av at vår påvirkning på hvilken vei seilet skal spennes til stadighet blir mindre. Det er de rikes partybuss et bevis på.
Når penger blir makt, og pengene er ujevnt fordelt, er også demokratiet ujevnt fordelt. Det er de som har hatt mulighet til å gjøre investeringer - og dermed har dype særinteresser for å sikre fortjeneste på sin investering - som i altfor stor grad har styrt oss inn i klima- og naturmangfoldskrisa. De har forså vidt også skapt de dype negative samfunnskonsekvensene som den enorme sosioøkonomiske ulikheten bringer med seg.

VI LEVER I ei tid hvor vi splittes fra oss selv, hverandre og livsgrunnlaget vårt. FNs klimapanel publiserte nylig del 1 av 3 av sin h
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Den er aromatisk og kompleks, og sammenliknes med fransk blåmugg. Den er Norges eldste tradisjonsost og ble til ut fra en tanke om å bruke alt. Men hvor har det blitt av gamalosten i dag?
Ren Mat 08.03.2022
Den er aromatisk og kompleks, og sammenliknes med fransk blåmugg. Den er Norges eldste tradisjonsost og ble til ut fra en tanke om å bruke alt. Men hvor har det blitt av gamalosten i dag?
Ren Mat 08.03.2022
En ny ullguide fra Dyrevernalliansen skal hjelpe oss å lettere kunne finne fram til ullklær med høye krav til dyrevelferd, i tillegg til merker som unngår bruk av ekte pels.
Ren Mat 08.03.2022
Er du nysgjerrig på hvordan melk blir til ost, eller interessert i å yste selv, er boka Ysting varmt å anbefale.
Ren Mat 08.03.2022
Ren Mat 08.03.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt