AddToAny

2019: 50 årganger Fagbladets utvikling

2019: 50 årganger Fagbladets utvikling
Fagbladet har utviklet seg mye på sine 50 årganger.
«Et av midlene i arbeidet mot de mål Landslaget for kirkegårdskultur har satt seg, er en fast publikasjon som medlemsblad for landslaget,»

skrev Anders Kvam i forordet til den første utgaven av bladet som utkom høsten 1970 under navnet «Kirkegårdskultur».

Kvams ord står fortsatt ved lag.
Teksttungt og svart-hvitt
Utgavene av Kirkegårdskultur fra 1970-1986 ser like ut. Det beige omslaget inneholder bladets navn, utgavenummer og omrisset av et solkors. Formatet var mindre enn i dag, med mer tekst i mindre skrift. Bildene var i svart-hvitt. Med dagens øyne, kan disse eldre utgavene virke noe gammelmodige.

Men en titt på artiklene antyder at det er presentasjonen av stoffet som har endret seg mest. Ikke temavalgene. Titlene fra den aller første utgaven i 1970, som «Planløsning for en gravplass», «Askefellesgrav» og «Gravkultur vinterstid», antyder at livet på gravplassene våre ikke var så grunnleggende ulikt da som nå.

Fargene kommer
I 1987 får omslaget farge for første gang. Og året etter dukker de første forsidebildene opp. Disse er riktignok fortsatt i svart-hvitt, liksom bildene inne i bladet. Men noe farge har sneket seg inn, i form av litt fargelagt tekst.

Den drastiske forandringen skjer i 1998. Foreningen setter ut produksjonen til profesjonelle aktører (Tidsskriftforlaget, ScandMedia og til slutt Alf Bergin). Bladet blir medlem av Fagpressen. Det skifter navn fra Kirkegårdskultur til Kirkegården, formatet forstørres til slik det er i dag, og utgivelsen øker til fire utgaver i året. Forsidebildet får mer plass, og fargebildene fortrenger svarthvittbildene. Det er i 1998 bladet for første gang ligner det bladet du sitter med i hånden nå.

Årsaken var så enkel som at Aud Wefald, som hadde vært redaktør, gikk over i ny jobb, og ingen andre i foreninga kunne ta på seg oppgaven med å redigere bladet. Da vi gikk fra intern til ekstern produksjon, ble det derfor naturlig å satse mer på bladet vårt, sier kontorleder Synnøve H. Sira som også den gang jobbet i foreningas sekretariat.

En forutsetning for denne kostbare satsingen, var økte inntekter fra annonsesalg.

Vil fortsette å utvikle seg
I 2017 skifter bladet igjen navn. Denne gangen fra Kirkegården til det livssynsnøytrale Gravplassen. Høsten 2019, i bladets 50. årgang, var tida moden for å ta steget over i den digitale verden. Under høstens Fagdager i Hardanger, ble Gravplassens nettutgave lansert med hilsen fra kulturminister Trine Skei Grande.

Med et opplag på 1300 eksemplarer, er 50-åringen fortsatt et levende og viktig fagblad for sine lesere landet rundt.

Papirutgaven og nettutgaven skal utfylle hverandre i årene framover, sier Alf Bergin, som har sittet i redaktørstolen siden 2001 og med det blitt bladets lengstsittende redaktør.

Papirutgaven vil med jevne mellomrom få ny design. Det er viktig å endre seg for å holde på interessen. Bladet må følge med i tiden, understreker han.

Og som fagbladets 50-årige historie viser, har Gravplassen evnet å endre seg i takt med tida.
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Gravplassen

Meldingen var: «Styret har valgt å terminere avtalen med ditt firma, Svart på Kvitt».
Gravplassen 10.10.2022
Søppelet hoper seg opp på gravplassene i Narvik. Nå ønsker driftslederen at reglene skjerpes. (Foto: Torgeir Mathisen) Driftsleder, Torgeir Mathisen. (Foto: Privat)
Gravplassen 10.10.2022
Av gravplassloven § 21 følger det at gravplassmyndigheten fastsetter vedtektene for gravplasser. Vedtektene skal godkjennes av Statsforvalteren i Vestfold og Telemark før vedtektene kunngjøres og trer i kraft.
Gravplassen 10.10.2022
Gravplassen 10.10.2022
Hvert fjerde år arrangerer den nordiske foreningen for gravplasser og krematorier nordisk kongress. 14. - 16. september gikk arrangementet av stabelen i Tampere, Finland.
Gravplassen 10.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt