AddToAny

19 forslag kjempet om tittelen

Under foreningens fagdager i Ullensvang, ble Alstadhaug kirkegård i Levanger kåret som vinner av konkurransen «Beste navna minnelund». Det kom 19 bidrag fra hele landet. Felles for dem alle, var at de holdt høy kvalitet.
Alle innsendte forslag svarte til kravene i konkurransen. De ga et godt spenn mellom ulike estetiske og praktiske løsninger. Bidragene tyder på at det skjer mye kreativt innenfor feltet navna minnelunder. Juryen syntes det var synd at de bare kunne premiere tre bidrag siden de aller fleste fortjente premie for vakre og kreative løsninger.

Den navna minnelunden på Alstadhaug, tegnet av Astrid Kjølen i Løvetanna Landskap, vant. Sør-Innherad kirkelige fellesråd var oppdragsgiver for minnelunden som stod ferdig i 2018.
Konkurransevinneren hadde en spesialdesigna minnelund med inspirasjon fra gammelt tekstilhåndverk. Juryen, som bestod av de fleste i Gravplassforeningens styre, inkludert ansatte og gravplassrådgiver, syntes vinneren var nyskapende, selv om den var basert på gamle elementer. Kanter i laserskårne mønstre slipper lyset gjennom. Minnelunden fremstår som åpen og imøtekommende, samtidig som navneplater og beplantning kommer godt fram.

Bærekraftig med lokal forankring
Vinnerens valg av materialer har lang levetid. Minnesmerket er lokalt forankret og godt tilpasset stedet. Det er utforma som en trelund, plassert i overgangen mellom gammel og ny gravplass, og skiller seg ut fra gravfeltene rundt. Minnelunden har fine skjermede steder, samtidig som den ikke er lukket. Her kan alle finne sitt sted.

Minnesmerkene ligger fint til i landskapet, og har gjennomtenkt bruk av planter. Elementene er tosidige med plass til navneplater på begge sider. Under er det skiferdekke med grus rundt. Benkene har samme overflatebehandling og fargesammensetning som minnesmerkene.
Gunnar Winther, kirkeverge i Alstadhaug, var stolt og glad for prisen som bestod av diplom og en gavesjekk på 10 000 kroner. Han var ikke til stede under fagdagene i Ullensvang, men delte sine første tanker etter utdelingen via Skype på storskjerm.

På fagdagene i Ullensvang:
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Gravplassen

Under Kirkegårdskonferencen 2020 i Danmark, fortalte forsker ved Aarhus Universitet, Marie Vejrup Nielsen, om forskningsprosjektet som kartla gravplassarbeidernes jobb.
Gravplassen 28.06.2020
I 2021 skulle det arrangeres nordisk kongress i Finland. På grunn av den uforutsigbare situasjonen når det gjelder korona-viruset, har man valgt å utsette gjennomføringen av kongressen til 2022.
Gravplassen 28.06.2020
SKU er modellert etter det svenske godkjenningsorganet, Samrådsgruppen Begravningsbranschen - Träindustrin, forkortet til SBT, som ble stiftet allerede i 1988.
Gravplassen 28.06.2020
Trenger du inspirasjon til årets beplantning? Det kan du finne på våre nettsider, gravplassen.no. På Sola kirkegård i Rogaland, har de tatt grep og byttet ut sommerblomstene med stauder.
Gravplassen 28.06.2020
Det går kjapt å fotografere gravplassen fra lufta med droner. Men for at digitalt kart skal stemme overens med faktisk terreng, må gravplassmyndighetene kvalitetssikre at eksisterende graver plasseres korrekt.
Gravplassen 28.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt