AddToAny

Ønsker nasjonalt plastforbud på gravplassene:

Mange forvaltninger har løftet problematikken. Kråker som livnærer seg på talg. Gravlyslokk som havner på bøndenes jorder. Gravlykter som havner på strender lang unna. Pårørende som klager på hærverk, som viser seg å være fugler som har hentet mat i form av gravlys.
Årene med vedtektsendringer, rop og skrik i medier, alt på grunn av et unødvendig produkt. Ingen TRENGER å sette ut disse lysene som kommer på avveie. Ingens sorg blir lettere ved å påføre naturen skade.

Nasjonal oppmerksomhet
Forvaltningene bør danne felles front mot de med mer makt enn oss: Lovgiverne.

Det er de som kan vedta et nasjonalt forbud mot produkter som ikke har noe i naturen å gjøre.

Statsforvalteren vil påpeke at de lokale forvaltningene bestemmer gjennom vedtektene. Det er rett, men å håndheve dette er en umulig oppgave når butikkene har berg av plastlykter plassert i synsranden til sørgende kunder.

Produktforskriften
I Norge er det innført forbud mot engangsplastprodukter man har funnet på strender etter strandrydding: bestikk, tallerkener, sugerør, ballongpinner, rørepinner og bomullspinner i plast, samt matbeholdere, drikkebegre og drikkevaremballasje av isopor.

De fleste av disse produktene er ikke tenkt å settes ut i parker og natur.

Gravlykter og andre plastholdige produkter til pynt på gravplasser er lovlige og produsert med tanke på at de skal settes ut. Sjansen for at de havner på avveie er stor.

40 000 døde
Tenk på dimensjonene med over 40 000 døde pr. år i Norge. De fleste har en seremoni med blomsteroppsatser fulle av plast som settes ut på gravplassene. Med antallet døde kan man gjøre seg tanker om hvor mange pårørende som har behov for å sette ut lys etter bortgang. I tillegg kommer allehelgensaften, jul og påske.
Forbud
I Tromsø er vi ikke glade for å lage forbud. Vi ønsker å være en ja-forvaltning innenfor rammene i lov og forskrifter.

Forsøpling i naturen er ikke å komme gravplassenes besøkende i møte. Å lage vedtekter uten ønske om å håndheve disse har lite for seg.

Vi som forvaltninger må fortelle sentrale myndigheter hva vi ser.

Vedtekter med forbud mot plast i f.eks. blomsterdekorasjoner, kan følges opp mot de som driver næring mot gravferden. Verre er det å fortelle innbyggere at de ikke skal sette ut lys de lovlig har kjøpt.

Kranser og annet krams
I Tromsø har begravelsesbyråene i Troms og Finnmark fått beskjed at vi ikke kommer til å godta plastforsøpling som vi må rydde opp i etter gravferden.

Miljøvernorganisasjoner ønsker at bruken av grønn oasis må opphøre. Vi har snakket med noen som bruker slike produkt. De sier at dette er helt nødvendig. Det er bare å konstatere at om man ikke setter klare krav, vil ikke bransjen endre seg. Det er utenkelig at det ikke finnes alternativer.

Vi må jobbe målrettet og (u)tålmodig mot sentrale myndigheter: Et nasjonalt forbud.

Kan man få dette gjennom om man er samlet om et forbudskrav? Helt sikkert, ganske så raskt!
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Gravplassen

Nordisk kongress er møteplassen for gravplassansatte på tvers av landegrensene. Nordiske land har like utfordringer, men ulik kulturhistorisk bakgrunn å møte dem med. Annen synsvinkel på samme problem, kan gi kreative løsninger til egen arbeidsplass.
Gravplassen 27.06.2022
- Den døde som i en rottefelle, sier Henning Hammer (72).
Gravplassen 27.06.2022
- Kjører vi forbi noen pårørende ved en grav nå, får vi smil og tommel opp. Før kunne vi få sure blikk, sier Tore I. Rahm, driftsleder ved Skedsmo kirkegård utenfor Lillestrøm.
Gravplassen 27.06.2022
Endelig: Tradisjonelle fagdager. Nesten 200 personer fra hele landet og med stor interesse for gravplassektoren, benket seg sammen under årets fagdager i Oslo. Til et variert og spennende program.
Gravplassen 27.06.2022
Leserundersøkelsen som ble gjennomført i vår, viser at mottakerne av fagbladet finner relevant informasjon til stor nytte for sitt arbeid. Det de ønsker mer av er litt av alt.
Gravplassen 27.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt