AddToAny

«Årets pris» gikk til Vestre gravlund i Oslo Vegetasjonsbruk på gravplassen

«Årets pris», delt ut under fagdagene, gikk til Vestre gravlund i Oslo. I kriteriene heter det at anlegget skal representere en god helhetstanke rundt vegetasjons-bruk for hele gravplassen. Det skal være rom-skapende med årstidsvariasjon og farger samt plassering av vegetasjon i forhold til drift.
Juryens begrunnelse:
Med sine 243 dekar, er Vestre gravlund Norges største gravplass. Gravplassen ble opprinnelig opparbeidet etter byarkitektens planer, og innviet i 1902. Senere er gravplassen utvidet, særlig i 1920- og 1930-årene med siste utvidelse i 1980.

Vestre gravlund er et historisk grøntanlegg. Vegetasjonen viser samtidig trender innen plantevalg de siste 120 årene. Her er det viktig å forvalte og skjøtte anlegget med respekt og verdighet, og ved bevisste plantevalg når noe skal erstattes.

Dette er gjort på en svært god måte ved å bevare de historiske kvalitetene samtidig som det tilføres nye element som komplement. De nye elementene gjenspeiler vår tids utfordringer med klimaforandringer og tap av naturmangfold. Anlegget skjøttes på en måte som øker det biologiske mangfoldet.

Her kan det nevnes at flere ettårige beplantninger er byttet ut med stauder. Det reduserer plastavfall, vanningsbehov og skjøtselsbehov. Det er anlagt flere blomsterenger og satt tidligblomstrende løk for å støtte opp under pollinerende insekter, også de som våkner ekstra tidlig på våren.

ÅRSMØTE
Årsmøtet i Gravplassforeningen ble gjennomført under årets fagdager i Oslo. Johannes Sørhaug ble gjenvalgt som leder av styret.

Foreningens medlemsmasse har sunket noe de siste årene. Størst nedgang er det blant personlige medlemmer, som har sunket med over 20 prosent. Fellesråd og kommuner har hatt en nedgang på 15 prosent, noe som På Vestre gravlund er det mange gamle trær i forskjellige stadier av livssyklusen. Trærne utgjør en stor del av gravlundens karakter, og de forskjellige treslagene som utgjør alléene på gravplassen gir variasjon i anlegget.
Vestre gravlund i Oslo vant prisen «for Årets beste», der temaet var vegetasjonsbruk. Her representert ved Sten Arne Skulbru, Søren Jakobsen, Magnus Gommerud Nielsen og Majeed Hashemi.

Gravplassen har vært opptatt av å ta vare på trærne helt frem til de er døde, og feller ikke trær med mindre de utgjør en fare for omgivelsene. Trær i forskjellige livsfaser speiler livet og døden på en symbolsk måte nettopp på en gravplass. Ved felling av døde trær legger de gjerne stammene ned i landskapet slik at nedbrytningen kan skje på stedet til glede for blant annet insekter.

I løpet av de siste årene har alléer blitt erstattet og nyplantet.

skyldes kommunesammenslåinger. Det er nedgang blant selskap, råd og organisasjoner, med 12 prosent.

Stor aktivitet i foreningen
Årsmeldingen viser at aktiviteten har vært stor, der det satses mye på kurs og kompetanseheving. Denne utviklingen fortsetter inneværende år.

Ingrid Marie Eidsten og Ingrid Klingberg ble takket for innsatsen og gikk ut av styret. Inn kom Marit Linberg og Magne Mikal
(Foto: Alf Bergin)
Vestre gravlund har et stort artsmangfold, og med gjennomtenkt og god forvaltning og skjøtsel har dette historiske anlegget ivaretatt arven og samtidig bidratt med nytenking og bærekraftig utvikling.

Tema for neste års konkurranse er:
Livssynsåpne seremonirom.

Hustavenes. Sammen med Jørgen Forøy og Anne-Mette Bamle utgjør de resten av styret.

Økonomisk overskudd
Pandemi til tross, foreningen fikk i fjor et overskudd på 328.000 kroner.

Årsmøtet vedtok at Fagdager i 2023 blir i Tromsø.
Johannes Sørhaug ble gjenvalgt som leder av styret i Gravplass foreningen.
(Foto: Alf Bergin)
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Gravplassen

Meldingen var: «Styret har valgt å terminere avtalen med ditt firma, Svart på Kvitt».
Gravplassen 10.10.2022
Søppelet hoper seg opp på gravplassene i Narvik. Nå ønsker driftslederen at reglene skjerpes. (Foto: Torgeir Mathisen) Driftsleder, Torgeir Mathisen. (Foto: Privat)
Gravplassen 10.10.2022
Av gravplassloven § 21 følger det at gravplassmyndigheten fastsetter vedtektene for gravplasser. Vedtektene skal godkjennes av Statsforvalteren i Vestfold og Telemark før vedtektene kunngjøres og trer i kraft.
Gravplassen 10.10.2022
Gravplassen 10.10.2022
Hvert fjerde år arrangerer den nordiske foreningen for gravplasser og krematorier nordisk kongress. 14. - 16. september gikk arrangementet av stabelen i Tampere, Finland.
Gravplassen 10.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt