AddToAny

- Bønder skal være stolte av høye avlinger

- Bønder skal være stolte av høye avlinger
Birger Svihus er professoren i fjørfeernæring som har ertet på seg leger i ernæringsdebatten, og kokker og matskribenter i matdebatten.

Bonden skulle ha vært båret igjennom gatene på en gullstol, og det eneste oppsiktsvekkende er at det ikke skjer. Ludvig den 14. hadde blitt grønn av misunnelse om han hadde sett inn i kjøleskapet til en arbeiderklassefamilie i Groruddalen. Det eneste problemet vi har med mat, er at vi spiser for mye av den, sier Birger Svihus.

Kontoret hans på Husdyrfagsbygningen på NMBU ser ut akkurat som kontoret til en professor i fjørfeernæring skal se ut. Ei høne i porselen, x antall utgaver av Fjørfeboka, flere årganger av tidsskriftet Fjørfe, papirer og permer som flyter rundt i et system som mest sannsynlig ikke engang ENIGMA-kodeknekkerne ville ha skjønt noe av. Men det han mangler i system på papirene, tar han igjen i system på prateapparatet.

- Det er klart det ikke er bøndenes skyld at regnskogen hogges ned i Sør-Amerika. Grunnen er de valgene forbrukerne tar i butikken hver dag. Forbrukeren velger kylling i stedet for vassgraut, bonden har bare tilpasset seg det valget, sier Svihus.

BØNDER FORTJENER TILLITEN DE HAR FÅTT

For i år har han ertet på seg matskribenter, matbloggere, kjendiskokker og andre urbane eliter, med boka «Spiselig - En fortelling om maten og mennesket». Boka gir en ny innfallsvinkel på matdebatten som går i media.

- Når Andreas Viestad forteller folk at 95 prosent av bøndene tar snarveier og er uærlige, eller når Niels Chr. Geelmuyden forteller at staten, bøndene og matmyndighetene våre er en del av en konspirasjon for å forgifte folk, er det så galt som det bare kan bli, sier Svihus.

Han mener tvert imot at bønder fortjener den tilliten de har hatt i folket, fordi bønder og mat­industri har klart å mette sju milliarder mennesker

Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Landbruk

Til tross for at det er et overordnet mål å øke andelen norskprodusert hvete i det norske melet, er hvete også en attraktiv råvare i
Norsk Landbruk 16.05.2024
Etter at melkebonde Geir Jone Pollestad begynte å gjødsle med slange for tre-fire år siden, har avlinga økt med opp mot 25 prosent.
Norsk Landbruk 16.05.2024
Den nye lasteren tar over etter utgående Q98 og passer til traktorer med 250 hestekrefter eller mer.
Norsk Landbruk 16.05.2024
LIER: Gilhus gård i Lier har lenge vært den eneste i Norge som har produsert grønnsaken brokkolini. Bama har slitt med å etterkomme folks behov - selv med import.
Norsk Landbruk 16.05.2024
Hvis ikke traktoren er større enn fjøset, er det ikke en traktor. (Foto: @farm_johndeere_ 9r_490)
Norsk Landbruk 16.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt