AddToAny

ERC-sjefen til Khrono: Går i kamp mot kutt til forskning

ERC-sjefen til Khrono: Går i kamp mot kutt til forskning
- Budsjettkampen er ikke over, sier Jean-Pierre Bourguignon. Sjefen for Det europeiske forskningsrådet kjemper for å stanse milliardkutt til forskningen.
- Avtalen de ble enig om på toppmøtet er et svært viktig steg framover for Europa, men utfallet har knust forventningene til de mange representantene for forskningsverdenen og andre, spesielt de som er involvert i ERC.

Dét sier Jean-Pierre Bourguignon til Khrono. Blikket til presidenten for Det europeiske forskningsrådet (ERC) er festet på EU-toppmøtet i juli, der statslederne i EU banket på plass en krisepakke etter Covid-19 og et nytt langtidsbudsjett for EU de neste sju årene.

For universitetsfolk og forskere ble budsjettet en kalddusj. Budsjettet til EUs rammeprogram for forskning for de neste sju årene, Horisont Europa, ble barbert med milliarder, fra EU-kommisjonens opprinnelige forslag på 94,4 milliarder euro ned til 80,9 milliarder. Vi snakker her et kutt på nær 150 milliarder norske kroner.

Tunge aktører hadde i forkant tvert imot presset på for at det skulle økes, til 120 milliarder euro.

Overtar etter strid i ERC

«Sjokkerende» er ordet Bourguignon bruker når Khrono spør hva som var hans første reaksjon på budsjettkuttet.

- At vi nå får et betydelig kutt i støtten til vitenskap, sammenlignet med forslagene fra EU-kommisjonen og EU-parlamentet, er dramatisk for Europa og sjokkerende sett i lys av de politiske ambisjonene det tidligere er gitt uttrykk for, sier han.

Bourguignon er ingen hvem som helst på den europeiske forskningsfronten. Han er heller ingen nykommer i sjefsstolen til ERC. Tilbake i januar 2014 overtok den franske matematikeren toppjobben som president for ERC, en jobb han hadde fram til desember, da italienske Mauro Ferrari overtok.

Italieneres tid i ERC ble kortvarig. Etter tre måneder gikk han av med en bredside mot pandemihåndteringen i EU.

Da hadde det allerede ulmet en god stund innad i ERC, bare et par uker før vedtok det vitenskapelige rådet

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt