AddToAny

Yoga for harde livet

På yoga-hotellet Nøsen er et nytt liv mulig. Veien til rusfrihet går fra egotenkning til fellesskap.
- Før trodde jeg at jeg skulle leve et liv i mørket. Her var det som om lyset begynte å vokse, sier Romano (21) og smiler. I barndommen bodde han hos en onkel på Filippinene som slo ham daglig. I hjembyen i Norge begynte han tidlig med rus og kriminalitet. Gjennom Konfliktrådet fikk han tilbud om yoga, og siden har det foregått en forvandling i den unge mannen. Nå får han lov til å bo på Nøsen yoga- og fjellhotell i en periode, til han finner ut av hva han skal bruke livet sitt til. Her lærer han seg blant annet massasje, som tilbys ordinære gjester.

Nøsen er blitt sentrum for en bevegelse som har pågått siden 2011; Gangster-yoga og Back in the Ring - begge del av stiftelsen Back in the Ring. Høyt til fjells i Valdres ligger hotellet med storslagen utsikt mot Hemsedal og innsjøen Storfjorden der yogafrelste bader året rundt.

På Nøsen praktiseres det grunnleggende i såkalt karma-yoga: Å gi uten å forvente noe tilbake.

- Da finner du deg selv på en ny måte, sier Alexander Medin, som grunnla Back in the Ring og Gangster-yoga mellom 2011 og 2013. I begynnelsen hadde han ingen plan, ville bare selv gi noe tilbake etter noen ville ungdomsår med rus, kriminalitet og fengselsopphold, før han reiste utenlands og oppdaget yoga. Tilbake i Norge ville han hjelpe andre som strevde og begynte å undervise Gangster-yoga i fengsler. Snart fikk han støttespillere. Medin greide å kjøpe Nøsen ved hjelp av oppsparte midler og generøse gaver. Han fikk blant annet 400 000 kroner fra en gammel mann som hadde mistet datteren i overdose, og som ønsket at det skulle komme noe godt ut av pengene. I begynnelsen var det lite system på tiltakene.

- Før plukket vi opp mennesker fra gata. Men det var en slags magi i kaoset, i fellesskapet og ansvaret vi tok sammen. Folk kom med all slags avhengighet. Det var tøft for mange. Stå opp tidlig om morgenen og gjøre yoga er du vant til å melde deg ut om du er dårlig, så orker du ikke å delta. Men som del av et fellesskap må du være ordentlig syk for å ikke stille, forteller Alexander Medin.

Noen kommer til Nøsen som et siste håp. Slik var det for May-Rita Sætervoll. Som en del av ledelsen i dag sitter hun på et lite kontor, der hun planlegger, tar telefoner, organ

Les mer

Flere saker fra Psykisk helse

Skeivt, funksjonsnedsatt, ensomt, smertefullt, utstøtt, gammelt, fornedret - og det lyse i alt sammen. Det er stoffet til forfatter Bjørn Hatterud.
Psykisk helse 25.09.2023
Sivilombudet har bedt om endret praksis i alle fengsler. Medisinsk cannabis kommer inn under rett til privatliv.
Psykisk helse 22.09.2023
I 2020 våknet Oskar Hellesø-Knutsen av at nabohuset forsvant i leirmassene. Nå har 17-åringen forsket på samholdet i Gjerdrum etter katastrofen.
Psykisk helse 21.09.2023
Bruken av kvetiapin øker, både mot psykose og søvnproblemer. Forskning gir grunn til bekymring for kvinnehelse.
Psykisk helse 19.09.2023
«Lurer på om det egentlig er verdt det. Klarer det aldri og det er alltid mer.» - Vinnerteksten i Skrivekonkurransen 2023.
Psykisk helse 18.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt