AddToAny

Et system som gjorde meg sykere

Å bedre den psykiske helsen er et felles samfunnsansvar, men staten og politikerne har hovedansvaret.
Det å skrive dette koster krefter, men det må gjøres! Jeg må snakke om psykisk helse. Psykiske helseproblemer og lidelser er et økende problem for folk og for samfunnet.
Jeg er en mann på 32 år. Som barn ble jeg utsatt for seksuelle overgrep. Da jeg var 18, fortalte jeg om overgrepene og rettsaken var 21. juni 2011, da var jeg 19 år gammel. En måned etter rettsaken dro jeg med mange venner, som AUF-medlem, til Utøya. Der opplevde jeg 22. juli.
Jeg ble langtidssykmeldt, fullførte ikke lærlingtiden og fikk aldri fagbrevet. Nå er det snart gått 13 år siden sommeren 2011. Det har vært 13 år i Nav, retts- og helsesystemet, altså 13 år i velferdssystemene i velferdsstaten Norge. Fem rettsrunder inkluderer overgrep (2011) og terrorangrepet (2012). Pga. terroren 22. juli ble det også tingrett (2014), lagmannsrett (2016) og høyesterett (2017).
I helsesystemet har jeg hatt tolv behandlere i forskjellige institusjoner, seks utredninger hos psykologer, en grundig utredning fra spesialistpsykolog, samt x antall legebesøk. I Nav-systemet har jeg hatt åtte behandlere, fem tiltak, seks praksiser og en utdanning.
Disse 13 årene i velferdssystemene har skapt de samme opplevelsene og følelsene som en overgriper og en terrorist skaper: maktesløshet, mistillit, skam, frykt, angst og traumer. Årene har vært en lang kamp, og kampen har væ
Gå til mediet

Flere saker fra Psykisk helse

Petter fikk vondt i ryggen og ble sykemeldt med råd om å ta det med ro fordi legen mistenkte en prolaps. En MR-undersøkelse to måneder senere ga ingen resultater, men Petter hadde fremdeles vondt.
Psykisk helse 24.06.2024
I psykisk helsehjelp finnes det to stoler i Norge. Den ene er kjent som kommunehelsetjenesten og den andre er spesialisthelsetjenesten. Noen er heldige og får i hvert fall én stol å sitte på.
Psykisk helse 25.03.2024
Skeivt, funksjonsnedsatt, ensomt, smertefullt, utstøtt, gammelt, fornedret - og det lyse i alt sammen. Det er stoffet til forfatter Bjørn Hatterud.
Psykisk helse 25.09.2023
Sivilombudet har bedt om endret praksis i alle fengsler. Medisinsk cannabis kommer inn under rett til privatliv.
Psykisk helse 22.09.2023
I 2020 våknet Oskar Hellesø-Knutsen av at nabohuset forsvant i leirmassene. Nå har 17-åringen forsket på samholdet i Gjerdrum etter katastrofen.
Psykisk helse 21.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt