AddToAny

Vil ha innspill på om kravene for å bli universitet er for strenge

En ekspertgruppe vurderer om det er for rigide krav for å bli universitet og ber om innspill fra universiteter og høgskoler.
En regjeringsoppnevnt ekspertgruppe er i gang med å vurdere kravene som skal gjelde for å bli akkreditert som universitet, og det ber nå om innspill til arbeidet.

Spesielt ber utvalget om innspill om hva som bør være politikernes rolle ved etablering av universiteter og hva som kan være egnede kriterier framover. I dag er det Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) som har hovedansvar for prosessen og sjekker om kravene er oppfylt.

Utvalget ledes av viserektor for utdanning ved Universitetet i Sørøst-Norge, Ingvild Marheim Larsen.

- Vi vil gjerne høre på universitets- og høgskolesektoren og ber om innspill jo før jo heller, men i hvert fall i løpet av oktober. Vi er et hurtigarbeidende utvalg, som startet arbeidet rett før sommeren, og skal levere vår anbefaling før jul, sier hun.

Hun opplyser at utvalget også har kontaktet de som har fersk erfaring med universitetsprosesser. Det gjelder OsloMet som ble universitet i januar 2018, Universitetet i Sørøst-Norge som ble universitet i mai samme år, samt Høgskolen i Innlandet som regner med å levere sin universitetssøknad i løpet av høsten.

Også Nord er et relativt ferskt universitet, der forløperen Universitetet i Nordland ble etablert i 2011.

Sprer kompetanse tynt utover

Curt Rice var rektor da Høgskolen i Oslo og Akershus ble OsloMet - Storbyuniversitetet 12. januar 2018. Nå er han rektor ved NMBU.

- Dette særnorske kravet med fire doktorgradsprogram er spesielt. Vi sprer landets doktorgradskompetanse totalt sett tynnere og tynnere utover. Jeg vet ikke om vi har nok kompetanse til

Les mer

Flere saker fra Khrono

VID vitenskapelige høgskole får anerkjennelse for sin strategiske satsing på studentmobilitet og internasjonalisering.
Khrono 30.11.2022
Den norske kyrkja utmerker seg negativt samanlikna med folkekyrkjene i nabolanda. Dei har på ein ganske annan måte rekruttert biskopar frå akademiske toppstillingar, skriv Hallgeir Elstad.
Khrono 30.11.2022
I løpet av et drøyt år var stipendiaten ved Høgskulen på Vestlandet medforfatter på over 30 vitenskapelige artikler. Nå har Springer Nature trukket tilbake en av dem.
Khrono 30.11.2022
Vi kan aldri godta at noen ødelegger kunst som et politisk virkemiddel, for som debatten den siste tiden har vist er veien derifra til å diskutere politisk motivert vold skremmende kort, skriver Ivar Fossberg Aulie.
Khrono 29.11.2022
Ap og Sp er enige med SV om å øke studiestøtten, men står fast på å innføre skolepenger for studenter utenfor EØS. Griegakademiet og Havforskningsinstituttet får jobbe videre med sine byggeprosjekter.
Khrono 29.11.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt