AddToAny

Ventelister og stor pågang på videreutdanning for lærere

Mens studentene svikter lærerutdanningene, er det stor pågang fra lærere som ønsker seg faglig påfyll.
Et klasserom er fylt med ivrige lærere. Det er fredag ettermiddag ved Institutt for lærerutdanning på NTNU. I snart tre dager har lærerne sittet på skolebenken for å få faglig påfyll.

Emnet de har søkt seg til, er videreutdanning i andrespråkspedagogikk. Det handler om hvordan lærerne skal være rustet til å møte og undervise elever som har andre morsmål enn norsk.

Rift om plassene

Så mange søkte seg til dette emnet i høst at det ble opprettet en ekstra klasse. Til sammen er det 69 studenter som nå fordeler seg på de to klassene, som er fulltegnet. Ved NTNU ble det i høst også opprettet landets først emne i andrespråkspedagogikk for yrkesfaglærere i videregående skole.

Det er lærere fra land og strand rundt som deltar på samlinga i Trondheim. To av dem er Kristian Lilleler Bolkan, lærer på Namsos opplæringssenter og Ida Muren Olsen, som er lærer i innføringsklassen til Rosenborg skole i Trondheim. I en pause forteller de hvorfor de søkte seg til akkurat dette emnet.

- Det var et savn etter å få faglig påfyll. Vi må ikke bare synse om det vi holder på med, men trenger at det vi gjør er forankret i teori og vitenskap, sier Bolkan.

Olsen sier hun jobber med en veldig spennende elevgruppe og har mye realkompetanse.

- Men jeg ønsker jo å være den beste læreren og være oppdatert. Denne elevgruppa blir ofte oversett og forbigått i skolen. Da er det fint å ha noe å slå i bordet med og tale deres sak. Dette er ikke bare synsing, det er forskningsbasert.

- Til vanlig underviser dere. Hva synes dere om å studere igjen?

- Kjempeartig! Det er godt å få faglig påfyll. De har valgt ut god pensumlitteratur og er flinke til å variere, sier Olsen.

- Det er godt å få fagbegrep på det du har erfart i yrket over tid, mener Bolkan.

I og med at det er samlet så mange lærere fra hele landet disse tre dagene, har det også en verdi i seg selv, ifølge Bolkan og Olsen. Det er fint å se hva andre gjør og utveksle kunnskap.

Ikke et formelt krav

Unni Soltun Andreassen og Irmelin Kjelaas er emneansvarlige for videreutdanning i andrespråkspedagogikk ved NTNU. De er overveldet over den store interessen i høst fra i hov

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt