AddToAny

Ut av menigheten

- Jeg fikk inn med morsmelken at alle skulle gå fortapt, bare ikke vi i Guds menighet, sier forfatter Kaja Nylund. Hun brøt med Lofoten-sekten og etablert nytt liv i Paris.
Guds utvalgte folk på jord bor i Lofoten. Det er iallfall hva trossamfunnet Guds Menighet mener. De holder til i de to bygdene Vikten og Ørsnes i Lofoten og har i underkant av 500 medlemmer. De har sin egen profet, Aanen Reinertsen, som de anser som Jesu annet komme, og de forstår seg selv som de eneste sanne kristne i hele verden. Dette var troen forfatter Kaja Nylund (38) vokste opp med.

- Da jeg som 11-åring fikk høre at det fantes andre som også tror seg å ha den rette lære, som Jehovas Vitner og Syvendedags-adventister, fikk jeg nesten sjokk. Jeg begynte å stille meg selv spørsmål, og skjønte allerede da at verden var mer kompleks og større enn oss i menigheten hjemme på Ørsnes. Jeg forsto nok at jeg ikke kom til å bli værende, sier Kaja.

Hun brøt med sekten som 23-åring og i dag lever hun som suksessrik seriebokforfatter i Paris med sin mann som jobber som motefotograf. Det skulle ta enda noen år før Kaja i 2006 brøt med menigheten, og familie, i tur og orden etter det. I dag har hun fortsatt kontakt med mormoren sin og noen få venner.

Guds Menighets tro og lære handler om frelse og om å komme til himmelen. Men man må omvendes først, og omvendelsen består i å gå «den smale vei» i forsakelse. Dette innebærer å leve etter et sett svært strenge regler med mange forbud, blant annet mot organisert idrett, tv, film, musikk og bøker. De feirer ikke jul, påske eller 17. mai. Omgang med

Les mer

Flere saker fra Psykisk helse

Hovedpersonen i Nils-Øivind Haagensens roman ser en venn berøre en kvinne helt upassende. Varslingen om overtrampet blir starten på en lang nedtur for ham.
Psykisk helse 26.11.2021
- Det er et paradoks at systemet baseres på relasjonsbrudd, når relasjoner er kjernen i behandling, sier Espen Gade Rolland. Fasen mellom barn og voksen i psykiatrien er kritisk for mange.
Psykisk helse 24.11.2021
Psykisk helsevern sviktet sønnen til Turid Solberg, slår Norsk pasientskadeerstatning fast. Hun mistet to barn i selvmord.
Psykisk helse 22.11.2021
Psykisk helse 22.11.2021
Gro Dahle og Kaia Dahle Nyhus lar oss se følelsen av fortvilelse og kraftløshet som Dagen - en gråblå figur uten fast form, som trenger seg på og gjør det helt umulig å stå opp.
Psykisk helse 22.11.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt