Kjøkkenskriveren
10.04.2017
På Bråset bo- og omsorgssenter i Røyken kommune serverer avdelingene middag på ulike tidspunkt. Noen beboere får middag allerede klokken 13.30, mens andre får den servert kl. 16.00. For pasient Bjørn (83) er tidspunktet for middagsservering noe han aldri har reflektert over.
Sola skinner inn gjennom vinduene og det er sport på tv-en. I kjøkkenkroken i stua på en av de somatiske avdelingene holder pleieassistent Brkti på å forberede dagens middag. Poser med suppe, poteter, saus og karbonader varmes i dampovn og sjekkes at de har riktig temperatur. Noen pasienter har allerede satt seg. Andre må fristes og hjelpes bort til bordet.
Avdelingsleder Linda Husebø-Hansen hjelper til, får de gamle i tale og skaper stemning rundt bordet.
- Jeg liker slik aktivitet som dette. Det gir energi, sier avdelingslederen.
Hun spør de sju rundt bordet om hva de synes om maten ved Bråset.
- Det serveres alltid nydelig mat. Hver dag spør jeg personalet om hva som er til middag, sier Randi (99) over aspargessuppen.
- Jeg liker best laksen, sier Bjørn.
STADIG METTE
Statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie er enige om at eldre rundt om på norske institusjoner skal «spise middag til middagstid». Solberg har også uttalt at sykehjem må ha gode argumenter for å ikke endre måltidstidspunktet.
På Bråset bo- og omsorgssenter er det 11 avdelinger. På de to somatiske avdelingene, hvor Linda Husebø-Hansen er avdelingsleder, serveres middagen kl.
13.30. På de tre demensavdelingene, hvor konstituert avdelingsleder Hedda Cecilie Jansen har ansvaret, er det middag kl. 16.00.
Rent praktisk har det ingen betydning at middagsrutin
Gå til medietAvdelingsleder Linda Husebø-Hansen hjelper til, får de gamle i tale og skaper stemning rundt bordet.
- Jeg liker slik aktivitet som dette. Det gir energi, sier avdelingslederen.
Hun spør de sju rundt bordet om hva de synes om maten ved Bråset.
- Det serveres alltid nydelig mat. Hver dag spør jeg personalet om hva som er til middag, sier Randi (99) over aspargessuppen.
- Jeg liker best laksen, sier Bjørn.
STADIG METTE
Statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie er enige om at eldre rundt om på norske institusjoner skal «spise middag til middagstid». Solberg har også uttalt at sykehjem må ha gode argumenter for å ikke endre måltidstidspunktet.
På Bråset bo- og omsorgssenter er det 11 avdelinger. På de to somatiske avdelingene, hvor Linda Husebø-Hansen er avdelingsleder, serveres middagen kl.
13.30. På de tre demensavdelingene, hvor konstituert avdelingsleder Hedda Cecilie Jansen har ansvaret, er det middag kl. 16.00.
Rent praktisk har det ingen betydning at middagsrutin