AddToAny

UiO-professor Pia Lane: - Eg tok tilbake kvensk som vaksen

- Det er også historia til min familie som rullar ut og viser bakteppet for at dei vaksne valde å snakka kun norsk til oss, fortel kvenskspråklege Pia Lane, medlem av Sannings- og forsoningskommisjonen og professor i fleirspråklegheit på UiO.
Klokka 12 i dag la Sannings- og forsoningskommisjonen fram rapporten sin om fornorskingspolitikken overfor samar, kvenar/norskfinnar og skogfinnar. Det skjedde i Lagtingsalen i Stortinget.

Ein av medlemane i kommisjonen er Pia Lane, professor i fleirspråklegheit ved Universitetet i Oslo. Ho har sjølv bakgrunn frå det kvenskspråklege fiskeværet Bugøynes i Sør-Varanger kommune i Finnmark. Det er faglege grunnar og ikkje geografiske som er grunnen til at ho og dei andre kommisjonsmedlemane blei oppnemnde.

- Eit arbeid med eit veldig stort ansvar

Pia Lane fortel Uniforum gjerne om korleis ho opplevde arbeidet i kommisjonen.

- For mange av oss var nok det mest overraskande at det var veldig mykje me ikkje visste. Så me har lært av kvarandre undervegs, av arkivgranskingar og ikkje minst alt det som folk har delt med oss, seier ho til Uniforum i Vandrehallen like etter at den formelle overleveringa av rapporten er over.

- Det å få fornorskingshistoria og fornorskingspolitikken og kva konsevensane er i dag opp i eit samanhengande bilete kombinert med erfaringar og historier som folk har delt med oss, har til tider vore overveldande. Dette er eit arbeid med eit veldig stort ansvar, synest ho.

- Overraska over kor omfattande det var

Det var fem år sidan kommisjonen blei oppnemnt med generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Dagfinn Høybråten som leiar. I løpet av arbeidet i kommisjonen har også Pia Lane opplevd ting som har overraska henne.

- Det som har overraska meg mest på eit overordna nivå, er kor omfattande det var og at fornorskinga varte så lenge. Og også tildels det at det var man

Les mer

Flere saker fra Uniforum

Regjeringen er opptatt av å gi universitetene og høyskolene gode rammer til å forme lærerutdanningene. Nå skal en ny ekspertgruppe se nærmere på hvordan styringen kan bli mer overordnet.
Uniforum 28.09.2023
Universitetet i Oslo faller på den siste rangeringen til Times Higher Education. Samtidig går det oppover med NTNU, melder Khrono. I fjor ble UiO rangert som Nordens sjette beste universitet, men i år faller det ned til åttendeplass.
Uniforum 27.09.2023
- Politikk er skeivt fordelt. Men i eit liberalt demokrati kan me ikkje forby nokon å påverka. Å ha eit lobbyregister kunna vera eit sunt steg, foreslår statsvitskapsprofessor Sirianne Dahlum.
Uniforum 27.09.2023
Vibeke Roggen rakk så vidt å sikre seg tittelen professor i latin før hun gikk av med pensjon.
Uniforum 27.09.2023
Risikovurderingen er unnagjort. Mandatet for utredningen er nesten ferdig. Alt burde egentlig ligge til rette for en god prosess videre. Men noe har dukket opp.
Uniforum 26.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt