AddToAny

Tvinger fram en lydighetskultur i doktorgradsarbeid

Tvinger fram en lydighetskultur i doktorgradsarbeid
Doktorer. Hva er kunnskapsbasen som får professorene Rosenvinge og Grepperud til å tro at overstyring og detaljstyring av doktorgradsprosjekter kommer til å øke gjennomføringsgraden, spør førsteamanuensis Ger Wackers.
Lørdag 9. februar publiserte denne avisenet innlegg fra Jan H. Rosenvinge og Gunnar Grepperud, professorer ved UiT Norges Arktiske Universitet. I innlegget gjør forfatterne seg noen tanker om hva som kan være årsaken til forsinkelser og frafall idoktorgradsstudier.

Hovedfiguren i analysen er en motsetning mellom en livsverkskultur som hører tidligere tider til og en moderne årsverskstenkning som er den nye virkeligheten under statensmålstyringsregime.

Ambisjoner, verdier og uvaner som hører den utdaterte livsverkskulturen til henger igjen blant noen studenter og veiledere. Det skaper motvilje og motstand mot en ytre styring av doktorgradsprosjekter som anses som nødvendig for å nå styringsmålene. Studentene kan til en viss grad unnskyldes; de blir villedet. Hvis livsverkskulturen finnes, sier forfatterne, så møter studentene denne ukulturen gjennom sine veiledere ogfagmiljø.

Rosenvinge og Grepperuds beskrivelse av livsverkskulturen er ingen god vitenskapshistorisk fremstilling. Begrepets eneste funksjon i teksten er å male et dårlig bilde av en motstander i et ordskifte, for selv å kunne fremstå som i tiden, rasjonell og profesjonell. Det er et retorisk grep som vi ser oftere. Det har, for eksempel, store likhetstrekk med Pål Krafts nylige diskvalifisering, i et intervju i Rus og Samfunn, av kvalitative metoder i psykologien og generelt, som tilhørende 1950-tallet. Pål Kraft er leder for forskningsrådets programstyre i BEDREHELSE -programmet og uttalelsen skapte en bølge av debatt i blant annet Morgenbladet.

Motsetningen Rosenvinge og Grepperud trekker opp her tilhører en større, aktuell debatt om

Les mer

Flere saker fra Khrono

Det utløste en voldsom krangel da professor emeritus Jo Hov sin bok ble fjernet fra pensumlista. Nå slår Sivilombudet fast at en UiO-professor var inhabil i saken.
Khrono 29.01.2022
Foreslår at politikerne som har innført koronatiltak gjennom pandemien flytter inn i en liten hybel, isolerer seg og betaler 80 prosent av inntekten sin i husleie.
Khrono 29.01.2022
Flere universiteter og høgskoler vedtar nå investeringsplaner for de ubrukte bevilgningene som har hopet seg opp over år. Det må de gjøre for å slippe å betale tilbake pengene.
Khrono 29.01.2022
- Jeg håper dette innlegget kan skape debatt, og få stipendiatenes psykiske helse mer opp på dagsorden.
Khrono 29.01.2022
Er Spotify ein trussel mot vitskapen? Ja, meiner 270 forskarar. Og Neil Young
Khrono 29.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt