AddToAny

Tror Norge blir taperen når studieavgift nå er innført

De rakk akkurat å studere i Norge mens utdanning var gratis. At det nå vil komme færre studenter fra det globale sør, er noe Norge vil tape på, spår de.
- Jeg tror ikke Norge innfører studieavgift for å tjene penger. Jeg tror at det er en måte å hindre studenter utenfor EU å komme hit. Det virker mest logisk for meg, sier Miguel Rosas fra Venezuela.

Khrono møter ham sammen med tre andre studenter som tar en internasjonal master ved Urban Ecological Planning ved NTNU. Ami Joshi kommer fra India, Sara Hafezi fra Iran og Karl Schulz fra Latvia.

De har ulik bakgrunn, kommer fra ulike land, men er enig i Rosas poeng: Det er Norge som vil tape på beslutninga om å innføre studieavgift.

Fritt fram for studieavgift

Denne uka ble det avklart at det er flertall på Stortinget for å vedta endringer i Universitets- og høgskoleloven. Dette var som forventet. Endringene gjør det mulig å innkreve studieavgift fra studenter som kommer fra land utenfor EØS og Sveits. Det betyr at fra høsten av må disse internasjonale studentene betale nesten 500 000 kroner i året for de dyreste masterutdanningene og om lag 130 000 for de rimeligste.

Kunnskapsdepartementet har anslått at en studieavgift vil rekruttere bare 30 prosent av antallet internasjonale studenter som kom til Norge før det ble innført studieavgift.

Stortinget behandlet lovendringene første gang på fredag. Mandag blir det andregangs behandling. Alle partiene bortsett fra Rødt, Venstre, KrF og MDG stemmer for å innkreve studieavgift.

- Ikke hatt råd til å komme

Ved Urban Ecological Planning (UEP) har 80-90 prosent fram til nå kommet fra land utenfor EØS og Sveits. Programmet ble innført i 1993 etter støtte fra Norad. Formålet var å utdanne byplanleggere for å sikre en global bærekraftig byutvikling. I et tidligere innlegg fra ni ansatte fortalte de at deres alumni, fra land som Brasil, Mexico og Indonesia, fant jobber i Norge, like gjerne som de ble byplansjefer i land som for eksempel Nepal.

Ami Joshi, Sara Hafezi og Miguel Rosas kom til Norge før det ble innført studieavgift. Flere av dem sier at de aldri ville greid å studere dette internasjonale masterprogrammet hvis de skulle begynt til høsten.

- Aldri. Ikke slik dagens situasjonen i Iran er, hvor landets valuta går opp og ned, sier Hafezi.

Rosas rister på hodet og smiler. Da ville han ikke kommet til Norge.

Schulz kommer fra et EU-land og ville sluppet studiea

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt