Kjøkkenskriveren
09.04.2019
Reduksjon i kjøttforbruket seiler opp som en mattrend i 2019. Det er bra for kloden, dyrevelferden og helsen. Hva bør man tenke på om man kutter ut kjøtt fra menyen?
Spis bærekraftig, reduser utslipp av CO2 og matsvinn, velg kortreist og matvarer lavt i næringskjeden - vi hører det daglig. Den nye rapporten om mathelse fra organisasjonen EAT støtter dette. Det er krevende å få full oversikt og vurdere hva som er riktig å spise sett i et helhetsperspektiv.
Det er mange tiltak som hver og en av oss kan gjøre for å ta vare på miljøet og kloden. Det er imidlertid ikke det jeg skal gå inn på her. Jeg ønsker å se på det rent ernæringsmessige rundt kjøtt. Vi vet at flere og flere velger å spise mindre kjøtt av ulike årsaker. På tross av denne trenden, viser rapporten «Utviklingen i norsk kosthold 2016» at forbruket av kjøtt har økt betydelig over lengre tid, fra 53 kg i 1989 til 76.1 kg per person i 2017. De siste ti årene har kjøttforbruket økt med ca. 7 prosent, fra 71 kg til 76 kg per person og år.
HELSEDIREKTORATETS KOSTRÅD
■ Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
Det betyr videre at vi rådes til: ■ Velg hvitt kjøtt, rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt ■ Begrens mengden av bearbeidede kjøttprodukter som er røkt, saltet eller konservert med nitrat eller nitritt, som for eksempel bacon eller spekepølse ■ Begrens mengden rødt kjøtt og bearbeidede produkter av rødt kjøtt til 500 gram per uke. Dette tilsvarer to til tre middager og litt kjøttpålegg ■ Velg fortrinnsvis nøkk
Gå til medietDet er mange tiltak som hver og en av oss kan gjøre for å ta vare på miljøet og kloden. Det er imidlertid ikke det jeg skal gå inn på her. Jeg ønsker å se på det rent ernæringsmessige rundt kjøtt. Vi vet at flere og flere velger å spise mindre kjøtt av ulike årsaker. På tross av denne trenden, viser rapporten «Utviklingen i norsk kosthold 2016» at forbruket av kjøtt har økt betydelig over lengre tid, fra 53 kg i 1989 til 76.1 kg per person i 2017. De siste ti årene har kjøttforbruket økt med ca. 7 prosent, fra 71 kg til 76 kg per person og år.
HELSEDIREKTORATETS KOSTRÅD
■ Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
Det betyr videre at vi rådes til: ■ Velg hvitt kjøtt, rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt ■ Begrens mengden av bearbeidede kjøttprodukter som er røkt, saltet eller konservert med nitrat eller nitritt, som for eksempel bacon eller spekepølse ■ Begrens mengden rødt kjøtt og bearbeidede produkter av rødt kjøtt til 500 gram per uke. Dette tilsvarer to til tre middager og litt kjøttpålegg ■ Velg fortrinnsvis nøkk