AddToAny

Tinnitus + frykt = forverring

Bekymringstanker om egen tinnitus er ikke bare slitsomt, det vil også øke plagene. Derfor er ledende fagfolk like opptatt av tanker som av lyd i tinnitusbehandlingen.
TEKST Bjørg Engdahl og Sindre Nordengen ILLUSTRASJONSFOTO Colourbox
La det være sagt med én gang: Det fins ikke én behandling mot tinnitus, også kalt øresus, som passer alle. Til det er de bakenforliggende årsakene og pasienthistoriene for ulike. De fleste får hjelp av kombinasjoner av behandlinger og selvhjelpsmetoder. (Se oversikt over behandlinger side 8).
Det er likevel én faktor som absolutt alle med plagsom tinnitus har nytte av å kjenne til, nemlig sammenhengene mellom uro, stress og tinnitus.

Hva tenker du?
Når tinnitusen begynner å bli en plage har vi kommet inn i et negativt spor, der hjernen tolker tinnituslyder som faresignaler. Vi trenger ikke en gang være bevisst det selv at vi går rundt med en indre monolog av bekymringstanker: «Nå har øresusen min blitt verre!», «Jeg kommer til å bli gal av denne lyden!» eller «Ingen kan hjelpe meg!». Unyttige og negative tanker av denne typen påvirker hvordan vi føler og oppfører oss. For å snu en ond sirkel kan kognitiv terapi og ulike avspenningsteknikker være til stor hjelp.
Kjemp eller flykt
Det er mye som skjer i hjerne og kropp når vi bekymrer oss. Da påvirke
Gå til mediet

Flere saker fra Din Hørsel

Deltakelse og inkludering for yrkesaktive personer med nedsatt hørsel er tema for den årlige HLF Briskebykonferansen som arrangeres i Oslo 24. og 25. oktober.
Din Hørsel 18.10.2019
Knapt 62 prosent av de hørselshemmede som bestiller skrivetolk får som bestilt. Resten må klare seg uten tolk, eller avtaler og møter må flyttes eller droppes.
Din Hørsel 18.10.2019
Én av tre tolkebrukere har ikke fått den hjelpen de har behov for og har rett til så langt i år, viser tall fra Nav. Det er nedslående og ikke akseptabelt.
Din Hørsel 18.10.2019
HLFs omfattende kursvirksomhet i full gang igjen.
Din Hørsel 18.10.2019
- Dette nærmer seg en skandale. Hvor lenge skal denne unntakstilstanden vare? Seniorrådgiver Marte Oppedal Vale i HLF er frustrert og oppgitt etter hyppige avslag på skrivetolk.
Din Hørsel 18.10.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt