AddToAny

Tinnitus + frykt = forverring

Bekymringstanker om egen tinnitus er ikke bare slitsomt, det vil også øke plagene. Derfor er ledende fagfolk like opptatt av tanker som av lyd i tinnitusbehandlingen.
TEKST Bjørg Engdahl og Sindre Nordengen ILLUSTRASJONSFOTO Colourbox
La det være sagt med én gang: Det fins ikke én behandling mot tinnitus, også kalt øresus, som passer alle. Til det er de bakenforliggende årsakene og pasienthistoriene for ulike. De fleste får hjelp av kombinasjoner av behandlinger og selvhjelpsmetoder. (Se oversikt over behandlinger side 8).
Det er likevel én faktor som absolutt alle med plagsom tinnitus har nytte av å kjenne til, nemlig sammenhengene mellom uro, stress og tinnitus.

Hva tenker du?
Når tinnitusen begynner å bli en plage har vi kommet inn i et negativt spor, der hjernen tolker tinnituslyder som faresignaler. Vi trenger ikke en gang være bevisst det selv at vi går rundt med en indre monolog av bekymringstanker: «Nå har øresusen min blitt verre!», «Jeg kommer til å bli gal av denne lyden!» eller «Ingen kan hjelpe meg!». Unyttige og negative tanker av denne typen påvirker hvordan vi føler og oppfører oss. For å snu en ond sirkel kan kognitiv terapi og ulike avspenningsteknikker være til stor hjelp.
Kjemp eller flykt
Det er mye som skjer i hjerne og kropp når vi bekymrer oss. Da påvirke
Gå til mediet

Flere saker fra Din Hørsel

Geir Lippestad, advokat og tidligere generalsekretær i HLF, kjøper konsulentselskapet Universell Utforming AS.
Din Hørsel 03.06.2020
Rockeartist Ida Maria Børli Sivertsen har alltid elsket musikk på røft lydnivå. Nå må hun betale regningen.
Din Hørsel 03.06.2020
I siste nummer av Din Hørsel var det på debattsidene viktige artikler om og for eldre. Jeg er enig med han som skrev om eldre medlemmer, det kan virke som om vi er glemt.
Din Hørsel 03.06.2020
Ingen andre forskere vet så mye om norsk hørsel som Bo Engdahl, og han deler villig sin kunnskap med resten av verden. Men er det mulig å få denne mannen til å forsnakke seg?
Din Hørsel 03.06.2020
I Din Hørsel nummer 1-2020 skriver Osvald Iversen: "TV-selskapene må instrueres". I nummer 2-2020 skriver Gunnar Bernhoft Mathisen: "Ikke glem oss eldre" og Tom Liljeroth "Støy".
Din Hørsel 03.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt