AddToAny

Teknologi Det finnes om lag 120 fintech-selskaper i Norge. Bare et fåtall av disse har klart å vokse seg store. Nesten ingen tjener penger. Teknologi

DE ETABLERTE VINNER: - De som har sterke eiere, har et klart forsprang i fintech-racet, sier Bjørn Harald Hansen. Foto: Sverre Jarild
Fintech: Få klarer å vokse seg store

Det finnes om lag 120 fintech-selskaper i Norge. Bare et fåtall av disse har klart å vokse seg store. Nesten ingen tjener penger.

Sjur O. Anda

Senest oppdatert jun 15, 2021

- Det er mange som vil konkurrere med bankenes tjenester, og mange som har satset på forbrukslån, har lykkes i å ta markedsandeler fra bankene. Men ser en bort fra forbrukslån, har ikke konkurransen med bankene gått så bra foreløpig. Det er flere som satser på ulike måter å betale på, som heller kompletterer bankene. Strex er et godt eksempel som faktisk har gjort det ganske godt. I tillegg skjer det en del spennende på compliance. Norske selskaper har også vært flinke på identifisering og sikkerhet, sier Bjørn Harald Hansen, partner og en av grunnleggerne av Ontogeny Group. Selskapet har, på oppdrag av Finansforbundet, utarbeidet en rapport om tingenes tilstand i norsk fintechbransje.

FÅ TJENER PENGER

Svært få av de norske fintech-selskapene har klart å skalere og blitt store. De som har lyktes, har noen klare kjennetegn.

- De har store, sterke industrielle eiere bak seg. Vipps og Buypass er gode eksempler. Signicat er et annet selskap som har vokst godt. De har utspring fra teknologimiljøet på NTNU. Bortsett fra Fiken, er det ingen klassiske gründere, som starter fra bunnen med en idé og god koding, som har klart å vokse seg store.

Med unntak av forbrukslånbankene er det svært få selskaper som tjener penger.

- Mange satser p

Les mer

Flere saker fra Finansfokus

Studentene ville nettverke, og Norsk Pensjon ønsket å få nye idéer. Det ga god match.
Finansfokus 30.09.2022
Forsikringsbransjen er forberedt på at strammere økonomiske tider vil kunne utløse økt forsikringssvindel. Travle kundebehandlere får hjelp av digitale filtre som avdekker tegn på juks.
Finansfokus 28.09.2022
Har du hørt om metaverset? Kanskje er du usikker på hva det er og om det er noe du må forholde deg til? Eller er du en tech-nerd som har full kontroll og allerede vandrer rundt i Sandbox med en kul avatar?
Finansfokus 26.09.2022
Høy inflasjon med påfølgende høye renter er blant bransjens største utfordringer, mener Linda Kleiven.
Finansfokus 22.09.2022
Karine Østtveit skal sammenligne digital transformasjon i forsikrings- og mediebransjen ut fra et lederperspektiv. - Jeg vil finne ut hva godt digitalt lederskap er, sier hun.
Finansfokus 22.09.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt