AddToAny

TANKENS FALLGRUVER - EN GUIDE FOR DEG SOM IKKE LIKER Å BLI LURT

TANKENS FALLGRUVER - EN GUIDE FOR DEG SOM IKKE LIKER Å BLI LURT
Cappelen Damm 2020
Det er ikke bare «fake news» som står i veien for å bli et opplyst menneske. Den største fienden er vår egen hjerne, skriver forskningsjournalist Bjørn Vassnes i sin nye bok.
Ikke før har vi blitt oppmerksomme på hvor lett det er å bli lurt av kvakksalvere og lurendreiere, mikromålrettede reklamekampanjer og algoritmer som mater oss med mer av det vi tror vi vet fra før, kommer Vassnes med enda et dårlig budskap: Den største faren kommer innenifra. Vår egen hjerne lurer oss. Det er vi selv - vår biologi og evolusjon - som står i veien for at vi klarer å tilegne oss ekte kunnskap, slik at vi kan bli opplyste mennesker.
I mer eller mindre grad har vi alle tendenser til å tro på usannheter og vås. Vi har manglende evner til å sette oss inn i fakta. Problemet er ikke nødvendigvis mangel på informasjon, men vår egen hjerne, som altså forleder oss på utallige måter. Vi klarer ikke å styre unna grunnleggende tankefeil. Vi tror at vi vet, vi tar tankemessige snarveier, og vi er så utpregede sosiale vesener at vi ubevisst justerer holdningene våre etter det vi tror andre mener og tenker. Det gjelder å være forberedt, skriver Vassnes, både på det andre prøver å få oss til å tro, og ikke minst på de kortslutningene som vår egen hjerne bidrar med.
Vassnes` bok gjør oss oppmerksomme på mange av mek
Gå til mediet

Flere saker fra Fri tanke

Humanistisk konfirmasjon har gått fra fordømmelse til stort sett å være et helt legitimt ungdomsvalg.
Fri tanke 06.05.2021
Hva skal til for å lære ungdom å mestre sin egen ild? I Bergen har de tatt konfirmantene ut i skogen.
Fri tanke 30.04.2021
Fri tanke 23.04.2021
Hva er det egentlig som skjer i tenåringshjernen?
Fri tanke 23.04.2021
Etterkrigstidens humanister var mer nypositivistisk enn eksistensfilosofisk orientert.
Fri tanke 23.04.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt