
Edvard Grieg hentet inspirasjon i de norske folketonene, og én spesiell budeie og folkesanger kom til å bety mye for ham: Kaia Gjendine Slaalien (1871-1972). Hun levde i hundre år og var nært knyttet til Jotunheimen hele livet. Griegs Norske folkeviser, opus 66 er nedtegnelser etter hennes sang. Men hva gjør Gjendine spesiell, annet enn at hun sang for Grieg i Jotunheimen?
Når hornist Sissel Morken Gullord og folkesanger Camilla Granlien turnerer med forestillingen Gjendine for Den kulturelle skolesekken, for spaserstokk-publikum, og for festivaler, er det ikke først og fremst forholdet til Edvard Grieg de legger vekt på. De vil løfte frem budeielivet i fjellheimen og setermusikken for lur, bukkehorn og sang.
- Gjendine har vært en sentral kilde for flere komponister, men musikken hun sang er også verdifull i seg selv. Det er viktig for oss å vise at sangene står sterkt alene og at de ikke bare er skisser for musikalske verk av andre komponister, sier Sissel Morken Gullord.
Livet på setra
De to Oppland-musikerne har i lengre tid fordypet seg i folkemusikken etter Gjendine fra Bøverdalen i Lom. De har lest bøker om henne, hørt arkivopptak fra NRK, møtt slektningene hennes, funnet frem til sanger og lokker hun kan ha sunget i fjellet.
- Gjendine blir bare mer og mer interessant for meg. Siden jeg selv spiller lur og bukkehorn er jeg veldig opptatt av hvordan setermusikken er blitt brukt i kommunikasjon med folk og dyr, både til å lokke og til å skremme bort rovdyr og uvedkommende ved setra, sier Morken Gullord.
Hun mener musikkhistorien fra seterlivet er verdt å løfte frem.
- Når jeg hører Gjendine i arkivopptak, hører jeg en kraftfull, sterk dame, med humor og friske replikker. Det er en dame jeg virkelig gjerne skulle ha møtt, sier Morken Gullord.
Gjendine synger
Gjendine var budeie på Skogadalsbøen og på Spiterstulen, og i fjellet sang hun viser, bånsuller og springleikslåtter som hun hadde lært av moren og bestefaren. Edvard Griegs første møte med henne var på Skogadalsbøen i august 1891. Da var hun 20 år, han 48 år.
- Det ble starten på et langt vennskap, forteller Monica Jangaard, konservator ved Edvard Grieg Museum Troldhaugen.