AddToAny

Studentene har valgt bort Oslo, mens universitetene i nord jubler for godt oppmøte

Studentene har valgt bort Oslo, mens universitetene i nord jubler for godt oppmøte
Høgskoler og universiteter i Oslo-området opplever stillstand i studentveksten, mens i nord jubler rektorer over rekordhøye oppmøtetall.
Universitetet i Oslo (UiO) er det eneste universitetet med faktisk nedgang i nye oppmøtte studenter når alt er inkludert, både bachelor, master og enkeltemner.

Det viser nye tall fra Database for statistikk om høgre utdanning (DBH/NSD).

Nedgang har også Kunsthøgskolen i Oslo og Norges idrettshøgskole. Norges musikkhøgskole som også er oslobasert har stillstand, mens tallene for Arkitekt- og designhøgskolen ennå ikke er klare.

OsloMet opplever vekst, men tar man bort enkeltemner innenfor teknologi har også OsloMet nedgang i sine oppmøte- tall.

Årets oppmøtetall viser også andre unormale variasjoner. Også høgskoler som Volda og Vestlandet opplever fall i antall oppmøtte studenter, mens Nord universitet og UiT arktiske universitet på sin side ligger i vekst-toppen.

Nord-rektor svært glad

Hanne Solheim Hansen er rektor ved Nord universitet. Hun forteller at de ved hennes universitet er svært glade og fornøyde med at så mange studenter har valgt å takke ja og også møter opp til studier ved Nord universitet denne høsten.

- Dette er veldig bra tall for oss, et kjempeflott år, og det betyr at det aldri har vært flere studenter på Nord universitet enn det vi har akkurat nå, sier Hansen til Khrono.

Tallene som nå ligger i DBH inkluderer både master, bachelor og enkeltemner. Disse tallene viser en vekst for Nord universitet på 17,7 prosent fra 5535 i 2019 til 6515 nye studenter per 15. oktober.

- Her er jo enkeltemner også inkludert. Men hvis vi bare ser på tallene for de opptak som skjer gjennom samordnet opptak har vi en vekst på 11 prosent, fra 5260 til 5860 nye studenter, forteller Hansen og legger til:

- Så vet vi jo at lokale opptak til master er vel så gode i år, så dette er tall som er veldig positive for oss, sier Hansen.

- Har dere plass til alle sammen? Går det utover kvaliteten?

- Vi har sørget for å skjerme de utdanningene der det er begrensninger knyttet til praksis og laboratorieplass, men tatt inn flere der vi ser at det ikke vil gå utover studiekvalitet og studentenes oppfølging, sier Hansen og legger til:

- På grunn av koronapande

Les mer

Flere saker fra Khrono

Gitt dette pessimistisk-realistiske synet på våre omgivelser, trenger vi noen mer optimistiske holdepunkter for hva vi selv kan gjøre for å motvirke negative effekter av det samlede styringsregimet som omkranser oss.
Khrono 04.12.2020
Norske studentdemokrati har rapportert korleis dei har opplevd dei første koronamånadane. Dei rapporterer om meir involvering, men òg om mange studentar som er frustrerte over undervisninga dei har fått.
Khrono 04.12.2020
Dersom verda ikkje har vorte meir normal att til neste haust, er Dag Rune Olsen, styreleiar i Universitets- og høgskulerådet, uroa for konsekvensane.
Khrono 04.12.2020
Flere lokale krefter har kastet seg på og vil bidra økonomisk for å sikre egen medisinutdanning i Stavanger.
Khrono 04.12.2020
Rektor Måns Wrange sier han hørte det samme da han startet høsten 2019 og at han har satt i verk tiltak.
Khrono 04.12.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt