SKOG
01.10.2018
Årlig felles omkring 100.000 hjortevilt i Norge. Dette betyr store mengder kjøtt, men mat til menneskelig konsum er underlagt strenge krav til kvalitet og riktig behandling på veien fra levende vilt til godkjent kjøtt på middagsbordet.
Det er mye som kan gå galt i prosessen med å felle, vomme ut, frakte og partere vilt som skal bli kjøtt på menneskenes bord. Et skudd kan havne litt feil i viltkroppen, jegeren kan være uheldig og rispe litt i vom eller urinblære, eller transporten ut fra fallstedet kan gjøre at viltet blir tilgriset av søle. De fleste jegere med noe fartstid har erfaring for at slike uhell lett kan skje.
HYGIENE VED BEHANDLING AV FELT VILT starter egentlig i det viltet skytes. Det at skuddet sitter der det skal, i brysthula, er en god start. Da lider ikke dyret unødig, samtidig som jegeren unngår å perforere indre organer for mye. Det blir gjerne mye blod, men blodet er så rent som det kan være.
Har man benyttet blyammunisjon (vi tar ikke debatten rundt bruken av dette her) bør man skjære vekk en del kjøtt og vev rundt sårkanalen etter kulas ferd i dyret.
KRAVENE TIL RENSLIGHET er helt sentrale når vilt skal gjøres opp. Ved utvomming og videre håndtering, kan det være en utfordring å være langt til skogs eller fjells med et stort og tungt dyr, som for eksempel elg, hjort eller rein. Disse må gjerne gjøres opp på stedet. Rådyr, som ofte kan bæres ut, kan slik sett være enklere å håndtere, men kravene til renslighet er likevel de samme.
Ved utvomming er det svært viktig å vite forskjellen på rent og urent. Den som vommer ut skal bruke den ene hånda til å holde i skinnet, mens den andre fører kniven. Kniven skal ikke komme i berøring med innvoller, avføring, jord osv. Vi snakker altså om ren og forurenset hånd, der hånda med kniven skal være den rene. Det å bruke hanske
Gå til medietHYGIENE VED BEHANDLING AV FELT VILT starter egentlig i det viltet skytes. Det at skuddet sitter der det skal, i brysthula, er en god start. Da lider ikke dyret unødig, samtidig som jegeren unngår å perforere indre organer for mye. Det blir gjerne mye blod, men blodet er så rent som det kan være.
Har man benyttet blyammunisjon (vi tar ikke debatten rundt bruken av dette her) bør man skjære vekk en del kjøtt og vev rundt sårkanalen etter kulas ferd i dyret.
KRAVENE TIL RENSLIGHET er helt sentrale når vilt skal gjøres opp. Ved utvomming og videre håndtering, kan det være en utfordring å være langt til skogs eller fjells med et stort og tungt dyr, som for eksempel elg, hjort eller rein. Disse må gjerne gjøres opp på stedet. Rådyr, som ofte kan bæres ut, kan slik sett være enklere å håndtere, men kravene til renslighet er likevel de samme.
Ved utvomming er det svært viktig å vite forskjellen på rent og urent. Den som vommer ut skal bruke den ene hånda til å holde i skinnet, mens den andre fører kniven. Kniven skal ikke komme i berøring med innvoller, avføring, jord osv. Vi snakker altså om ren og forurenset hånd, der hånda med kniven skal være den rene. Det å bruke hanske