AddToAny

Stor uenighet om vikarpool på HK-landsmøtet

Et forslag om at HK skal jobbe for å opprette vikarpooler i varehandelen, skaper debatt i landsmøtesalen.
Det er region Vest som har foreslått at HK skal jobbe for at det skal opprettes vikarpooler i de største butikkjedene. Målet er at flere skal få 100 prosent stilling. Forbundsstyret støtter forslaget, men har endret litt på teksten, slik at det skal gjelde for alle store virksomheter.

Region Vest har i løpet av landsmøtet også endret på forslaget sitt, slik at det skal gjelde virksomheter med nærliggende filialer.

- Poenget er å styrke retten til heltid. I stedet for at ansatte må ta deltidsjobb i tre ulike butikker, kan de få full stilling og jobbe på tre ulike steder, sa Tor Andreas Bremnes, delegasjonsleder for region Vest.

- Ikke så farlig

Anne Svendsvoll, representant fra region Agder/Rogaland, synes forslaget er godt.

- Dette er jeg positiv til. Jeg har tro på at vi tillitsvalgte kan være med på å utforme avtaler om det. Meningen er jo å få flere i hele stillinger, ikke å få flere vikarer. Jeg kan ikke se at dette er så farlig å prøve ut, sa hun fra talerstolen.

Men forslaget møtte motbør i debatten om forbundets prinsipp- og handlingsprogram.

Saken fortsetter under bildet:

POSITIV: Anne Svendsvoll fra region Agder/Rogaland er villige til å prøve å opprette vikarpooler. De tillitsvalgte må ha en hånd på rattet, påpeker hun.

Brian Cliff Olguin

Skummelt

- Et skummelt forslag.

Det mente Hilde Grevskott fra region Midt-Norge. Hun viste til en rapport fra Høgskolen i Nord-Trøndelag fra 2014. Ifølge Grevskott viser den at vikarpooler, riktignok i helsesektoren, førte til flere hele stillinger, men at det ikke var en endelig løsning.

- Vikarpool vil gi mye mindre forutsigbarhet. Hvordan skal jeg kunne planlegge noe når jeg ikke vet når og hvor jeg skal jobbe? Stem forslaget ned, oppfordret hun.

Også Frank Tommy Noem fra region Midt-Norge synes forslaget er skummelt. Han pekte på båndet mellom kunder og ansatte og hvor viktig det var for trivselen på arbeidsplassen. Det tror han vil ryke for de som må være omreisende vikarer.

- Vi må aldri gå i bresjen for dette

Inger Marit Hartvigsen fra samme region fulgte opp. Hun var bekymret for hvordan hverdagen ville bli for ansatte i vikarpooler uten faste arbeidssteder og rutiner.

- HK skal ikke jobbe for vikarbyrålignende tiltak som vikarpool. Vi må aldri gå i bresjen for dette. HK skal jobbe for forutsigbarhet i arbeidslivet, ikke for uforutsigbarhet.

Det sa Kent Logan Hjelle fra region Midt-Norge.

Saken fortsetter under bildet:

-ALDRI: - HK skal ikke jobbe for vikarbyrålignende tiltak som vikarpool, sa Kent Logan Hjelle fra region Midt-Norge.

Brian Cliff Olguin

Finne gode løsninger

Kristoffer Plunnecke fra region Vest, regionen som står bak forslaget, framholdt at vikarpooler skal få flere i arbeid.

- Vi skal få til at dette blir en god løsning, ikke et bidrag til mer midlertidighet, sa han.

Også Espen Berntsen, leder av region Vest, argumenterte for forslaget. Han skisserte at en ansatt som jobber i en 60 prosent stilling i en butikk, med en vikarpool kan få jobbe full stilling ved å jobbe to dager i uken i andre butikker i samme kjede, i stedet for at det blir brukt andre deltidsansatte til å fylle bemanningsbehov.

- Det er ikke så farlig som noen kanskje tenker. Vi skal være en part i en avtale om dette. Dette er ikke ment som noe skummelt utenfor vår kontroll. Vi skal finne gode løsninger til hvordan det kan løses i praksis, sa han.

- Stem nei!

Hilde Grevskott ga seg ikke med dette. Hun gikk på talerstolen igjen og stilte spørsmål hva «nærliggende» butikker betyr i denne sammenhengen - hvor langt må man reise? Og hva med lønna om den ene butikken har tariffavtale og ikke den andre? Og hva med pensjonen?

Hun mente det er mulig å lage lokale avtaler om dette, men å få det inn i forbundets prinsipp- og handlingsprogram er hun svært kritisk til.

- Er det vår jobb å drive vikarbyrå? Stem nei, oppfordret Grevskott igjen, til stående applaus fra omtrent halve salen.

Forslaget er sendt til redaksjonskomiteen, og skal stemmes over på mandag, landsmøtets siste dag.

Image-text:

GODT MENT:- Poenget er å styrke retten til heltid, sa Tor Andreas Bremnes om forslaget om å opprette vikarpooler.

Brian Cliff Olguin

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Det var med stor sorg vi mottok meldingen om at tidligere administrasjonssekretær i Handel og Kontor i Norge, Kari Nøst, hadde gått bort 14. november 2021, 72 år gammel.
HK-Nytt 24.11.2021
LO godtar ikke at ledige og permitterte skal stå uten feriepenger neste år. Dermed øker presset på regjeringen. Men hva betyr egentlig dette tillegget? Vi gir deg svarene her.
HK-Nytt 24.11.2021
Arbeidsmarkedet nærmer seg nivået før pandemien. Navs prognoser tilsier at ledigheten i neste år vil være lavere enn før koronakrisen.
HK-Nytt 22.11.2021
Regjeringen vil stanse frislippet av taxiløyver, men for sentralbordoperatør Rita Øren er det for seint. Hun og åtte kolleger er allerede sagt opp.
HK-Nytt 19.11.2021
Arbeiderpartiet har hovedansvaret for at de arbeidsløse får feriepenger neste år, mener HK-leder Christopher Beckham.
HK-Nytt 18.11.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt