AddToAny

SONDRE OG KRISTIAN PRODUSERER 20 000 VEDSEKKER

Da fetterne ble lei av dataspill begynte de med vedproduksjon. Det har blitt en real butikk.
DET ER LØRDAG morgen. Solen titter frem bak fjellene ved Fagernes. Himmelen er knallblå, det er februar og gradestokken viser nesten plussgrader. To 16-åringer går frem og tilbake i et lagerbygg. Den ene sender tømmerstokker gjennom vedkløyveren, den andre står inntil en splitter ny Vepak-maskin og løfter unna 40-litere med bjørkeved. Det er en rytme i arbeidet. De to vet nøykatig hva de driver med. Sondre Tollehaug og Kristian Lyseng er søskenbarn, samarbeidspartnere og tidligere konkurrenter, i den rekkefølgen.
De to omsatte i 2022 ved for flere hundretusen kroner. Neste år passerer de millionen. Vi skal finne ut av det senere, men først må vi høre hvorfor to 16-åringer står opp grytidlig hver lørdag morgen for å produsere ved.
- Da jeg var yngre, satt jeg og spilte dagen lang. Jeg ble rett og slett lei. Jeg solgte PC-en og det som var. Det var litt tilfeldig at det ble ved jeg skulle begynne med. Jeg kjøpte meg en motorsag og fikk med pappa ut i skogen som viste hvordan det skulle gjøres, sier Kristian.
Vipps var han bitt av basillen. Sondre, søskenbarnet, så Kristian holde på i ett års tid. De var da 12-13 år gamle, og etter at Sondre hadde hjulpet fetteren fra tid til annen, bestemte han seg for å starte
Gå til mediet

Flere saker fra SKOG

I juryens begrunnelse heter det at Årets Trästad 2023 har blitt bygd i tre siden den ble grunnlagt. Både bolighus, kirker og herregårder har blitt oppført i treverk.
SKOG 05.12.2023
Vann på avveier koster mye. Et viktig punkt er innløpene, og her har Ivar Seim en løsning som kan gjøre at du sover bedre om natta.
SKOG 05.12.2023
I en verden hvor industrien tenker effektivitet og eierne på aksjekursutvikling, finnes det en liten gjeng entusiaster som nekter å gi slipp på kvalitet og stolthet. Møt et par stykker i Gjerstad.
SKOG 05.12.2023
Til tross for dårligere økonomiske tider, øker stadig prisen du må gi for en skogeiendom i Norge. Skog er en begrenset ressurs og tømmerprisene har steget de siste årene. Det er forventet at prisen på skog vil holde seg eller fortsette å øke i årene framover. Av: Geir Korsvold, Seniorkonsulent, Glommen Mjøsen Skog
SKOG 05.12.2023
Lars Myttings bok «Hel ved» traff noe universelt og grunnleggende. Derfor har den også solgt 600 000 eksemplarer i 16 land.
SKOG 05.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt