AddToAny

SMA- rimelige og miljøvennlige

SMA- rimelige og miljøvennlige
Regjeringen vil gjøre det enklere å bygge små hus, og har sendt et forslag om å unnta dem fra en rekke krav i TEK17 på høring.
- Vi ser at flere ønsker å bo i mikrohus, og at dagens regelverk ikke er tilpasset denne boformen, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup. Interessen for små hus startet i USA etter finanskrisen, og har nå også tatt av i Norge. Den er blitt så stor at regjeringen foreslår å gi unntak fra en rekke krav i TEK17. Kravene til mikrohus er i hovedsak foreslått å bli de samme som til fritidsbolig; primært gjelder dette unntak fra krav om tilgjengelighet, men også krav om bruk av ansvarlig foretak og uavhengig kontroll er foreslått fjernet. Dette skal kunne åpne for større egeninnsats i byggeprosessen og gi økonomiske besparelser.
- Mikrohus skal være et supplement til dagens boligmasse, sier Nikolai Astrup, som mener denne typen hus kan bli gode boliger for dem som ønsker å bo kompakt, rimelig og miljøvennlig.
Ifølge høringsforslaget defineres mikrohus som et frittliggende hus på inntil 30 kvadratmeter som benyttes til boligformål, enten det er fast fundamentert eller står på hjul.

IKKE CAMPINGVOGN!

Norske mikrohus har i løpet av kort tid blitt Norges største leverandør av bitte små boliger på hjul. Volumet er doblet hvert år siden starten i 2018, og neste år forventer de å selge ca. 100 hus. Men det er ikke campingvogner David Reiss-Andersen selger. Det er han tydelig på!
- Våre mikrohus leveres på hjul, og de kan flyttes hvis du har en sterk bil og et tilhengersertifikat. Man trenger bare fylle vanntanken og sette i stikkontakten for å få vann og strøm, men der slutter også likhetstrekkene, sier han.
- Vi selger små funksjonelle boliger med litt mer lys og luft og en helt annen romfølelse enn i en campingvogn. Funksjonaliteten og materialbruken er helt annerledes, understreker han. Husene bygges med organiske materialer, og har kjøkken, stue, bad og soverom til tross for at dagens modell bare er 22 kvadratmeter inklusive hems.
- Våre hus er krympet ned slik at de blir som en komprimert enebolig, legger han til.

CARAVANL
Gå til mediet

Flere saker fra Hus & Bolig

Har du fukt i boligen finnes det naturlig nok en bakenforliggende årsak, men før du får utbedret årsaken til fukten, kan en luftavfukter hjelpe deg.
Hus & Bolig 22.10.2021
Mange som leier ut bolig der strøm er inkludert i husleia, lurer nå på om de kan justere opp husleia for å kompensere for høyere strømpriser.
Hus & Bolig 21.10.2021
Vinteren kan fare hardt med huset. Forebygging og vedlikehold er det viktigste du kan gjøre for å ta vare på boligen din. I tillegg er det en god investering. Vi gir deg sjekklisten.
Hus & Bolig 20.10.2021
Høye strømpriser har gitt rekordetterspørsel etter luftvarmepumper. Er du blant de mange som tenker å anskaffe en? Her er noen ting du bør tenke igjennom før du kjøper.
Hus & Bolig 20.10.2021
RENTEBAROMETER: Renten ble satt opp fra Norges Bank i september. Huseiernes rentebarometer viser at de fleste bankene på toppen av barometere har droppet å sette opp renten, mens alle storbankene har gjort det.
Hus & Bolig 18.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt