AddToAny

Slik opereres hørselen

Hvert år blir tusenvis av nordmenn operert i ørene. Å bevare eller redde hørselen er et av målene. Her er de vanligste inngrepene.
- Det er pirkete og smått å operere inni øret, så det er fint å øve på forhånd. Overlege og mangeårig ørekirurg Hans Kristian Røkenes står inne på et knøttlite lab-rom på Drammen sykehus og viser frem «treningsutstyret». På benkene ligger operasjonsinstrumenter, knøttsmå implantater til mellomøret, et kraftig mikroskop og en skrustikke. Fordi mange øreoperasjoner gjøres ved å borre bak øret gjennom skallebenet, er det viktig å øve på akkurat dette benet.
- Da jeg begynte som kirurg på 1980-tallet trente vi på skalleben fra mennesker, men i dag importeres plastmodeller fra Tyskland, forteller Røkenes, mens han setter en hvit plastmodell i skrustikken.

Små forhold
Å operere inni menneskeører krever stor presisjon. I øret sitter kroppens minste knokler. Aller minst er stigbøylen på to-tre millimeter, som er utstyrt med kroppens minste muskel. Naboknoklene ambolten og hammeren, som utgjør resten av ørebenskjeden, er heller ikke store greiene med en lengde på fire-seks millimeter.
- Det kritiske under øreoperasjoner er ikke at forholdene er små, men at mange organer er tett på hverandre. Både hørsel, balanse og ansiktsnerve ligger i samme område, forklarer ørekirurgen.

Fra infeksjon til operasjon
Hvilke typer operasjoner er så aktuelle for å bedre eller redde hørselen?
De hyppigste inngrepene foregår på trommehinnen og i mellomøret. (Les Mari Norums trommehinne-historie på side 14). Infeksjoner er en viktig årsak til disse operasjonene, ifølge Røkenes, som leder Norsk Forening for
Gå til mediet

Flere saker fra Din Hørsel

Å leve med hørselstap kan tære på psyken. For noen kan snuoperasjonen starte med ordene «Jeg trenger ...»
Din Hørsel 09.12.2022
Din Hørsel 09.12.2022
Øre-nese-halsavdelingen og Yrkesmedisinsk avdeling ved Haukeland universitetssjukehus har utviklet en studie for å avklare effekten av behandling i trykkammer (hyperbar oksygenbehandling) ved akutt hørselstap/døvhet, også kjent som sudden deafness.
Din Hørsel 09.12.2022
På boligmarkedet har vi de tre B-er: Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet. For Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) bør vi ha de tre S-er: Synlighet, synlighet, synlighet.
Din Hørsel 09.12.2022
Iselin Brunstad og Robert Asprem i Skodje utenfor Ålesund har tatt initiativ til å danne en foreldre- og barngruppe på Sunnmøre, slik de har i Ytre Sunnmøre.
Din Hørsel 09.12.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt