Kjøkkenskriveren
12.09.2017
Vi tar ikke alltid sunne valg. Ofte handler vi ubevisst, og det er vanen som styrer hva som havner på tallerkenen. Prosjektet «Små dytt for bedre helse» viser at det er mulig å nudge, eller dytte, gjestene i en sunnere retning - uten at de fratas valgfriheten.
Det heter seg at vi tar minst 200 matvalg hver dag. Disse handler om hva vi skal spise, når og hvor mye. Alle disse valgene er ikke likegyldige fordi feil valg over tid kan gjøre oss syke. Usunt kosthold er det som tar flest liv her i landet. Blant de største utfordringene er for høyt inntak av salt og for lavt inntak av frukt og grønsaker. I tillegg er overvekt en uavhengig og viktig risikofaktor, som blant annet er knyttet til store porsjoner og mat med høyt fettinnhold. Det er her prosjektet «Små dytt for bedre helse» kommer inn. I årevis har helsemyndighetene brukt folkehelsekampanjer og ulik grad av skremselspropaganda for å få oss til å ta de riktige valgene. På den andre siden blir forskere og adferdspsykologer brukt for å finne metoder for at vi skal konsumere mer av bestemte matvarer. Kan de samme metodene brukes for å dytte oss i en sunnere retning?
SALT, GRØNNSAKER OG RIKTIG PORSJON
Forsøkene i prosjektet ble lagt til Feiringklinikken, som er et spesialsykehus for utredning, behandling og rehabilitering av voksne hjertesyke. Det eies og drives av Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL). Målet har vært å designe enkle nudging-metoder for å forbedre spisevanene til deltakere som er på hjertehabilitering. LHL har erfaring med at selv personer som er på hjerterehabilitering ikke alltid velger mat som er optimal for helsen. I tillegg ønsket forskerne å teste ut om nudging kan brukes for å få ned saltinntaket, øke inntaket av frukt og grønnsaker og endre porsjonsstørrelsene i løpet av fireukersperioder.
USYNLIGE ENDRINGER
Feiringklinikken ligger idyllisk til ved Mjøsa i Eidsvoll kommune. Konstituert kjøkkensjef Lene Isabell Tømte viser vei inn i spisesalen som snart venter både
Gå til medietSALT, GRØNNSAKER OG RIKTIG PORSJON
Forsøkene i prosjektet ble lagt til Feiringklinikken, som er et spesialsykehus for utredning, behandling og rehabilitering av voksne hjertesyke. Det eies og drives av Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL). Målet har vært å designe enkle nudging-metoder for å forbedre spisevanene til deltakere som er på hjertehabilitering. LHL har erfaring med at selv personer som er på hjerterehabilitering ikke alltid velger mat som er optimal for helsen. I tillegg ønsket forskerne å teste ut om nudging kan brukes for å få ned saltinntaket, øke inntaket av frukt og grønnsaker og endre porsjonsstørrelsene i løpet av fireukersperioder.
USYNLIGE ENDRINGER
Feiringklinikken ligger idyllisk til ved Mjøsa i Eidsvoll kommune. Konstituert kjøkkensjef Lene Isabell Tømte viser vei inn i spisesalen som snart venter både