AddToAny

SLIK KAN KANTINER STYRE GJESTENES MATVALG

SLIK KAN KANTINER STYRE GJESTENES MATVALG
Vi tar ikke alltid sunne valg. Ofte handler vi ubevisst, og det er vanen som styrer hva som havner på tallerkenen. Prosjektet «Små dytt for bedre helse» viser at det er mulig å nudge, eller dytte, gjestene i en sunnere retning - uten at de fratas valgfriheten.
Det heter seg at vi tar minst 200 matvalg hver dag. Disse handler om hva vi skal spise, når og hvor mye. Alle disse valgene er ikke likegyldige fordi feil valg over tid kan gjøre oss syke. Usunt kosthold er det som tar flest liv her i landet. Blant de største utfordringene er for høyt inntak av salt og for lavt inntak av frukt og grønsaker. I tillegg er overvekt en uavhengig og viktig risikofaktor, som blant annet er knyttet til store porsjoner og mat med høyt fettinnhold. Det er her prosjektet «Små dytt for bedre helse» kommer inn. I årevis har helsemyndighetene brukt folkehelsekampanjer og ulik grad av skremselspropaganda for å få oss til å ta de riktige valgene. På den andre siden blir forskere og adferdspsykologer brukt for å finne metoder for at vi skal konsumere mer av bestemte matvarer. Kan de samme metodene brukes for å dytte oss i en sunnere retning?

SALT, GRØNNSAKER OG RIKTIG PORSJON
Forsøkene i prosjektet ble lagt til Feiringklinikken, som er et spesialsykehus for utredning, behandling og rehabilitering av voksne hjertesyke. Det eies og drives av Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL). Målet har vært å designe enkle nudging-metoder for å forbedre spisevanene til deltakere som er på hjertehabilitering. LHL har erfaring med at selv personer som er på hjerterehabilitering ikke alltid velger mat som er optimal for helsen. I tillegg ønsket forskerne å teste ut om nudging kan brukes for å få ned saltinntaket, øke inntaket av frukt og grønnsaker og endre porsjonsstørrelsene i løpet av fireukersperioder.

USYNLIGE ENDRINGER
Feiringklinikken ligger idyllisk til ved Mjøsa i Eidsvoll kommune. Konstituert kjøkkensjef Lene Isabell Tømte viser vei inn i spisesalen som snart venter både
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

Det er ikke bare i Norge vi spiser komler. Den er kjent som tilbehør både i Sverige, Ukraina, Polen og Sentral-Europa. I Litauen er potetball nasjonalretten. Gnocchi er italienernes svar på komle.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Et nytt innovasjonsprosjekt skal gjøre offentlig innkjøp av mat og cateringstjenester mer bærekraftig. I prosjektet «Kjøp bærekraftig» ses det til kjøkkentjenesten i Arendal kommune som har jobbet målrettet med dette i over 20 år.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Lerum har hatt stor suksess med saft uten tilsatt sukker, men den folkekjære solbærsirupen har vist seg å være vanskelig å endre. Frem til i år.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Å være kokk og fagarbeider er en fysisk og mentalt krevende profesjon og kan sammenlignes med idrett. Utøvere kan ikke prestere på høyt nivå uten å være i slaget. Dette krever riktig kosthold, mosjon og balanse mellom arbeid og hvile.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Totalt var det 4,4 millioner sidevisninger på Godfisk i 2023. Det er en økning på hele 600.000 sammenlignet med året før. Nok en gang var det oppskrifter på laks og torsk som tronet på søketoppen.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt