AddToAny

Slik kan du jobbe etter pensjsonsalder uten å miste tjenestepensjon

Slik kan du jobbe etter pensjsonsalder uten å miste tjenestepensjon
Er du statsansatt og vil jobbe etter pensjonsalder? Bytt til privat sektor.
Khronos sak om en mulig pensjonssmell for 8000 statsansatte har skapt debatt.

Kai Olsen, pensjonert professor ved Høgskolen i Molde skriver i en kommentar i Khrono at han etter å ha jobbet fram til han ble 70 år nå sitter igjen med en brutto pensjon på 250.000 kroner i året.

- Dette etter å ha arbeidet i 100 prosent stilling i 55 år. Etter at jeg gikk av med pensjon i 2015 har også pensjonen vært underregulert slik at jeg hvert år som pensjonist har tapt kjøpekraft på grunn av negativ reallønnsøkning. Er det rart man blir bitter, skriver Olsen.

Kai Olsen har også for noen år siden skrevet innlegg i Khrono om det samme.

For å forstå hvorfor offentlige ansatte født fra 1944 til og med 1962 kommer dårligere ut enn sine forgjengere og etterfølgere med tanke på pensjon, vel og merke hvis man jobber lengre enn fylte 67 år (69 år hvis du er født i perioden 1954-62. red. anm), må vi tilbake til forhandlingene i forkant av den store pensjonsreformen ble vedtatt i 2010 og innført i 2011.

Samordning

Partene ble ikke enige om en løsning rundt den daværende ordning med avtale festet pensjon (AFP) fra fylte 62 år. Forhandlingene strandet og derfor endte man opp med en overgangsløsning; en samordning av folketrygd og tjenestepensjon som nå av mange blir kalt samordningsfellen. Flere politikere har i etterkant erkjent at de ikke helt så konsekvensene av ordningene som ble utarbeidet.

Realitetene er den at er du født i 1962, er ansatt i staten og ønsker å stå lengre i jobb enn 69 år, kommer du dårligere ut enn kollegaene dine som er født i 1963 og senere.

Men: velger du, eller kanskje må du, slutte å jobbe tidligere enn denne alderen, vil de som er født før 1963 komme bedre ut enn de som er født etter.

Det er mange ansatte ved universiteter og høgskoler som velger å jobbe lengre, og fagforeningene mener gruppen i denne sektoren er overrepresentert blant dem som blir berørt. Det er drøyt 8000 ansatte ved universiteter og høgskoler i den aktuelle aldersgruppen viser tall fra Norsk forskningsdata (NSD).

På universiteter og høgskoler er ansatte i alle aldre uenige om samordningen er et problem, eller om det er en ordning som er bra eller i hvert fall noe man ikke bør klage på, men akspetere.

Slipper «unna» ved å gå over til privat sektor

Det finnes også en annen måte å unngå det som av mange er kalt samordningsfellen, som er lagd for de født i dette tidsrommet. Det er å gå over til privat sektor når du er 67 (69).

Hvis du gjør det beholder du hele tjenestepensjonen din, i motsetning til de som fortsetter i staten som får nullet sin tjenestepensjon.

Det kan etter min mening argumenteres vel så godt for at systemet er fullstendig idiotisk.

Andreas G. R. Moen

For den enkelte kan det som tidligere skrevet være snakk om flere tusen i månedlig utbetaling, eller millioner sett over et helt pensjonsløp, altså fra du blir pensjonist til du dør.

- Vi ser faktisk en del eksempler på dette i kunn

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt