AddToAny

Slik fanger du juletorsken

Slik fanger du juletorsken
I likhet med å hugge eget juletre, er det noe helt spesielt å dekke julebordet med egenfisket torsk. Slik fanger du havets hvite gull.
Så tidlig som på 1500 -tallet har juletorsken vært et fast innslag som festmat i julen. Da vi en gang bekjente oss til den katolske kirken, og fisk var påbudt å spise i hele desember, har de fleste som kunne få tak i torsk foretrukket den rene og maritime smaken torsken gir. Avhengig av landsdel, så ble torsken servert saltet, tørket eller lutet om den ikke ble spist som sørlendingene ville ha den - helt fersk. Fisken skulle være så fersk at den helst kom spellende inn på kjøkkenet før kyndige hender overtok det hvite gullet for videre foredling. Maten kom til slutt på bordet og tradisjonen med fisk i julen har fortsatt helt frem til i dag.

Skrei og kyst-torsk i mengder

DRØMMEFANGSTEN ER SIKRET: En stor og flott torsk har tatt en stor gummishad midt i vannet i Bodø. Disse shadene har vist seg å være tidvis bedre enn pilk og fester seg ikke så lett i bunn.

Selv om temperaturen i vårt langstrakte land har spilt både sports- og yrkesfiskere noen puss i det siste, kan de fleste med litt lokalkunnskap klare å fange torsk til eget juleselskap. Særlig på Nord-Vestlandet og hele veien opp til Finnmark trekker skarer med verdenskjent, stor, lyshudet skrei inn mot kysten rundt årsskiftet og i de to-tre påfølgende månedene. Om ikke skeien er tilgjengelig når du skal på havet, vil den stasjonære kyst-torsken være tilgjengelig og tidvis står den svært grunt og er lett og finne.

Lytt til kjentfolk

Om du ikke stadig er på havet og høster torsk og egne erfaringer jevnt, bør både aktive og sesongfiskerne lytte til hva jungeltrommene sier om torsken og hvor den befinner seg før de skal ut. Det er nemlig slik at torsken ofte oppfører seg ganske ulikt fra år til år, og derfor bør du starte fisketuren hos dem som allerede vet hvor torsken står og hva den fanges på. En tur på fiskemottaket, i utstyrsbutikken eller hjemme hos bestefar, kan spare deg mange fiskeløse timer på havet.

Fiske fra båt

DORGING: Når fisken går grunt kan det være effektivt å dorge etter den nær land eller over grunne partier. Det viktigste å være rimelig nær bunnen får å få torsken. Man bør ikke dorge fortere enn 1 til 2,5knop.

Båtfisket er det mest effektive etter torsk - og det med god margin. Mobilitet og bruk av ekkolodd og kartplotter, gir deg store fordeler fremfor kystfiskeren.

Torsken pleier ikke være vanskelig å få på kroken når den først er lokalisert. Derfor er det viktig å kombinere lokal kunnskap, ekkoloddets signaler og faktiske fiskeresultater når man er ute. Det å vite når man skal sveive opp og finne ny plass, er oftest viktigere enn hva man har i enden av snøret.

Mye pelagisk fiske nord for 62N

Les mer

Flere saker fra SEILmagasinet

For 15 år siden tittet danske Henrik Hansen på en brukt Granada 27, en båt populær i Danmark og i Norge. Den gangen måtte ut med ca 100 000 danske kroner for en slik båt.
SEILmagasinet 28.09.2023
Idag har det vært lette vinder over Sardiniakysten og resultatene fra Gullpokalen er snudd opp ned. Best gikk det for Kristian Nergaard, Johan Barne og Trond Solli-Sæther som med to 2.
SEILmagasinet 27.09.2023
Det er 22 båter nominert til Årets båt i Europa, og ti av dem er samlet i La Rochelle, Frankrike. Her blir det en interessant samling av nyheter, båter du kan lese mer om i tiden fremover.
SEILmagasinet 27.09.2023
Den populære Waka Waka-sommerleiren på Steilene over seks uker har også hatt stor aktivitet.
SEILmagasinet 27.09.2023
Eivind Melleby og mannskapet Joshua Rivkin (USA) er bortskjemt med topplasseringen i VM for Starbåter. I de siste verdensmesterskapene har duoen gull, sølv og bronsemedaljer fra henholdsvis 2017, 2018 og 2019.
SEILmagasinet 26.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt