AddToAny

Populær familiebåt fra seilingens gullalder

For 15 år siden tittet danske Henrik Hansen på en brukt Granada 27, en båt populær i Danmark og i Norge. Den gangen måtte ut med ca 100 000 danske kroner for en slik båt.
I løpet av de siste årene har det ligget 5-6 slike på Finn, og da har prisen ligget på rundt 20 000 kroner. Vi fant nå en slik båt på Boat24. Den ligger ute til heftige 12 800 euro. Kjøper du den, og momser den inn i landet ender du opp på 180 000 kroner, ti ganger mer enn hva en slik båt er verdt i Norge, og samme pris som båten kostet ny i 1984. Granda solgte også bra av storesøsteren på 31 fot, samt en lillesøster på 23 fot.

Båtene som har ligget til slags i Norge har vært slitt, men med nye seil, en påhengsmotor, og en grundig opprydning så er dette en grei båt for start på et båtliv. Saken ble presentert over fire sider.

Seiling og den danske båtproduksjonen surfet til enorm suksess da Granada 27 traff vannet i 1976. Seiling var blitt populært i disse årene, og både lånemuligheter og billig glassfiberproduksjon gjorde at alle kunne være med.

Granada 27 var den første av en lang serie med båter som båtdesigneren Jan Kjærulff, fra Elvström & Kjærulff Yachtdesign.

Det var en kontroversiell båt fra starten av. Fremtidens familiebåt var merket Jan Kjærulff og Gesten Glasfiber satte på den nyfødte, som seilte sin første sesong i 1976 som en flush-decked prototype.

Granada 27 var da også banebrytende ved å være lettere, livligere, raskere og mer flatbunnet enn du vanligvis forbinder med en familiebåt.

Båten sprang fra den ett år gamle Elvström Kvarttonner og var tydelig inspirert av datidens hete IOR-båter og disse båtenes nesten trapesformede undervannsskrog, som du kan ca. fem år senere kunne også se, i en litt annen versjon, de første IOR-båtene fra de nye X-Yachts.

Spreke egenskaper

Fremtidens familiebåt hadde en skarp, slank baug, stor bredde rett bak ved cockpiten og slank akter. Under vann hadde Granadaen på den tiden fått en veldig moderne finnekjøl, og det var verken skjegg eller finne som kunne gi kursstabilitet.

Seilegenskapene til Granada 27 er raske, livlige og ganske gode for de litt mer erfarne seilerne. For turseiling blir den logirig i mye vind med for mye seilføri

Les mer

Flere saker fra SEILmagasinet

Idag har det vært lette vinder over Sardiniakysten og resultatene fra Gullpokalen er snudd opp ned. Best gikk det for Kristian Nergaard, Johan Barne og Trond Solli-Sæther som med to 2.
SEILmagasinet 27.09.2023
Det er 22 båter nominert til Årets båt i Europa, og ti av dem er samlet i La Rochelle, Frankrike. Her blir det en interessant samling av nyheter, båter du kan lese mer om i tiden fremover.
SEILmagasinet 27.09.2023
Den populære Waka Waka-sommerleiren på Steilene over seks uker har også hatt stor aktivitet.
SEILmagasinet 27.09.2023
Eivind Melleby og mannskapet Joshua Rivkin (USA) er bortskjemt med topplasseringen i VM for Starbåter. I de siste verdensmesterskapene har duoen gull, sølv og bronsemedaljer fra henholdsvis 2017, 2018 og 2019.
SEILmagasinet 26.09.2023
Den britisk seileren og verftseieren Peter Morton fra Cowes har utviklet en ny 5.5 meter design sammen konstruktøren David Hollom. Denne utmerker seg ved ekstreme egenskaper i mellom- og mye vind, mens den henger etter i lettvær.
SEILmagasinet 25.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt